nlc.hu
Életmód
Szilveszter koronavírus idején

Idén a szilveszter sem lesz ugyanolyan

Marad a kijárási és gyülekezési korlátozás, és állítólag elég rendőr lesz szolgálatban ahhoz, hogy „zavartalanul pihenhessünk”.

A koronavírus-járvány miatt a szilveszteri ünneplés sem ugyanolyan, a kormány ugyanis csak december 24-ére, vagyis szentestére függesztette fel a kijárási tilalmat, azaz este nyolc órától reggel öt óráig nem lehet az utcán tartózkodni, kivéve azoknak ugye, akik rendelkeznek a megfelelő igazolásokkal. Nemrég például felmentést kaptak a kijárási tilalomra vonatkozó rendelkezések alól az állatvédők, amennyiben van náluk bejegyzett, állatvédő civil szervezet által kiállított, a védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendelet által előírt okirat.

Ami a házibulikat illeti, a  kijárási tilalom és a gyülekezési korlátozás is megmaradt, ünnepelni legfeljebb 10-en jöhetnek össze. Azt, hogy a rendőrök hogyan ellenőrzik a házibulikat, az RTL Klub hiába kérdezte a rendőrségtől, válaszképpen annyit kaptak, hogy megfelelő létszámú rendőr teljesít majd szolgálatot az év utolsó napján.

És mi a helyzet a tűzijátékokkal? A járvány miatt hozott intézkedések értelmében idén a szokásos szilveszteri pirotechnikai termékek nem elérhetők. Az RTL Klub Híradójának Havai Zoltán pirotechnikus azt nyilatkozta, hogy az egész évben megvásárolható, 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt termékeket jelenleg is meg lehet venni, és amiket nem használtak fel szilveszterkor, azokat sem kell visszavinni. Ha mégis az óévet búcsúztatnánk velük, akkor a kormányrendelet értelmében ezeket december 28-án 18 óra és január elseje reggel 6 óra között csak magánterületen használhatjuk.

A tűzijátékokat négy osztályba sorolják:

1. osztály: ezek olyan, akár lakáson belül is használható játékos tűzijátékok, amelyek nem jelentenek nagyobb veszélyt. A mennyiségi korlát betartásával 14 évnél idősebbek egész évben megvásárolhatják, és a korlátozások figyelembevételével fel is használhatják ezeket. Ide tartozik például a tortatűzijáték.

2. osztály: ezek alacsony kockázatú kis tűzijátékok, amiket a szabadban kell felhasználni. Ezeket a mennyiségi korlát betartásával, 16 évnél idősebbek egész évben megvásárolhatják, és a használati utasításban foglaltakat betartva felhasználhatják.

3. osztály: ezek a közepes tűzijátékok, közepes kockázattal, amelyek a szabadban lévő nagy, nyílt területen való használatra lettek kitalálva. A járvány előtt ezeket lehetett december 28–31. között megvásárolni, és december 31-én 18:00 óra és január 1. 06:00 óra között felhasználni. Idén ezeknek az árusítása és felhasználása is tilos!

4. osztály: ezek azok a nagy tűzijátékok, amelyeket kizárólag pirotechnikus szakember használhat fel. Magánszemélyként ilyennel csak augusztus 20-án, egyéb nagyobb tűzijátékokon és filmekben találkozhatunk.

(Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)

 

Szilveszterezők a pécsi Széchenyi téren 2019. december 31-én este.

Szilveszterezők a pécsi Széchenyi téren 2019. december 31-én este (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

A legfrissebb hírek a koronavírus-járványról:

Koronavírus: tízszer több fertőzött volt Vuhanban, mint korábban közölték

Az Egyesült Államokban is felbukkant a koronavírus gyorsan terjedő mutációja

Németország megtilthatja a kivételezést a már beoltottakkal

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top