Életmód
Szponzorált tartalom

Élni mész az egyetemre, nem csak tanulni – Vár Szeged!

Bár egyelőre még korlátozottak a kikapcsolódási lehetőségek, a szebb jövőben bízva megnéztük, milyen bulikra, kulturális programokra és sportéletre kínál lehetőségeket a diákoknak az egyik legszebb egyetemi városunk, Szeged.

Amikor beadod a jelentkezésed egy egyetemre, ne csak azt nézd, hogy milyen tanulmányokat végezhetsz ott, hanem az iskola által kínált kikapcsolódási, sportolási és művelődési lehetőségeket is vedd számba. A diákévek alatt szerzett buliélmények és kulturális tapasztalatok ugyanis meghatározóak lesznek egész életedben, és minél színesebbek ezek, annál sikeresebben és jobban tudsz majd helytállni a munkás hétköznapokban az egyetem után.

A legjobb bulihelyek egyetemistáknak

Ugye te sem szeretnéd úgy kijárni az egyetemet, hogy ne maradjon utána néhány ütős sztorid, amit ábrándos szemekkel mesélhetsz majd a gyerekeidnek? A sikeres felvételi vizsgával egyúttal egy több évre szóló bulijegyet is nyertél, és csak rajtad áll, hogyan váltod ezt be. Reméljük, a pandémia hamarosan elvonul, és neked is lehetőséged lesz, hogy belevesd magad a híres szegedi diákbulikba.

Az egyetemi évek bulijait sosem fogod elfelejteni (fotó: Szegedi Tudományegyetem)

Az egyetemi évek bulijait sosem fogod elfelejteni (fotó: Szegedi Tudományegyetem)

Ha még új vagy a városban, de szeretnél minél előbb beilleszkedni a társaságba, és feltett szándékod, hogy jókora részt harapj ki az egyetemi buli életből, akkor a legjobb kiindulópontot ehhez a híres egyetemi klubok kínálják. A Szegedi Egyetem diákjai számára itt „fesztivál az egész év”, és ez nem csak szöveg, ugyanis az egyetem „hivatalos” kari partijait valamint a vizsgaidőszakot nyitó és annak zárását megünneplő bulikat is rendszerint ezekben a klubokban tartják. Nem nehéz elképzelni, milyen hangulatúak ezek a rendezvények egy húzós vizsgasorozat után: van, aki örömében bulizik, mások bánatukban mulatnak, de akár ez, akár az az ok, mindenki teljes odaadással veti bele magát a partiba. Számos friss, feltörekvő zenekar és befutott banda tart ezeken a helyeken koncertet rendszeresen, valamint népszerű dj-k húzzák a talpalávalót hajnalig, mindezt általában kifejezetten pénztárcabarát belépődíjért.

A fenti klubok mellett persze olyan helyekre is szüksége van minden rendes diáknak, ahol kicsit kifújhatja magát, és a zajos mulatság helyett inkább egy kis csend és nyugalom várja. Szerencsére  Szegeden jó néhány olyan vendéglátóegység akad, ahol csendben kávézhatsz egyedül vagy beszélgethetsz egy pohár könnyű ital mellett a barátaiddal, esetleg elmajszolhatsz egy remek hamburgert közben, sőt, ha minden kötél szakad, még akár tanulhatsz is.

Az egyetemi klubok és a lecsillapodós helyek mellett mindenképpen szót kell ejteni azokról a mozgalmas bulihelyszínekről, amelyeket nem speciálisan a hallgatók kedvéért tartanak fenn, hanem úgy általában minden, mulatni vágyó fiatalnak a városban. Nagyon változatos képet nyújt ebből a szempontból is Szeged: a kortárs tuc-tuc zenét játszó mulatóhelyek, a rocktól dübörgő metálcsehók, a kevert műfajú romkocsmák és a klasszikus, elegáns vagy éppen olcsóbb diszkók egyaránt fellelhetők a kínálatban. Vannak helyek, amelyeket kifejezetten a kollégisták találkozópontjaként tartanak számon, míg máshol a közönséget nem a hasonló földrajzi és szociológiai élmények, hanem inkább a közös zenei ízlés hozza össze. Javasoljuk, szánd oda magad a projektnek, és a tanév első 4 hetében térképezd fel ezeket a helyeket, és saját élményeid alapján döntsd el, melyik az igazán testhezálló számodra közülük. 

Kultúra és pihenés két buli között

Kell a buli, de a kultúra és a sétálós, andalgós kikapcsolódás is hozzátartozik az egyetemi élethez. éppúgy, mint a különféle gasztro élmények. Szeged erre is bőségesen nyújt lehetőséget. A megyeszékhely eleve az ország egyik legfrissebb pezsgésű kulturális központja, amelynek rendezvényei „civilek” tízezreit vonzza a városba minden évben, ezért biztos, hogy diákként te is megtalálod benne a neked való programokat. Csak hogy néhány nagyobb szabású eseményt említsünk: a kínálatban szerepelnek egyebek mellett az Egyetem és Szeged város összművészeti fesztiváljai, az Egyetemi Tavasz és az Őszi Kulturális Fesztivál, a Hídi vásár, a Borfesztivál, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Nemzetközi Halászlé Fesztivál, valamint a nyarat záró, külföldi sztárokat is felvonultató Szegedi Ifjúsági Napok.

Szeged pezsgő kultúrájú város, itt mindenki talál az ízlésének megfelelő programot (fotó: profimedia.hu)

Szeged pezsgő kultúrájú város, itt mindenki talál az ízlésének megfelelő programot (fotó: profimedia.hu)

Ezeken kívül természetesen állandó tárlatok, művészeti és kulturális központok is bőven akadnak: ilyen például az Alterra Kortárs Előadóművészeti Központ, a Kass Galária, a Pinceszínház vagy a kiváló Szegedi Nemzeti Színház.

Ha természetközelibb élményt keresel, látogasd meg a Szegedi Vadasparkot vagy az egyetemisták számára kedvezményes belépővel látogatható SZTE Füvészkertet, de éppenséggel leülhetsz a mindig csodálatos Tisza partjára is elmélkedni egy pohár fröccsel a kezedben.

Szegedi sportélet – hogy bírd a tanulást és a partikat

A sok tanulás, a kimerítő vizsgák és az intenzív parti élet nagyon fárasztó, és csak az bírja ezt hosszú távon, aki fizikailag is rákészül az erőpróbákra. Egyszóval nem árt egy kis edzést és sportot is belevinni a hétköznapokba, amíg az egyetemre jársz. Szerencsére a sportosabb életvitelt kedvelő hallgatók megtalálják a számításukat Szegeden, mivel az SZTE kifejezetten nagy hangsúlyt fektet az egészséges és sportos életmód népszerűsítésére – és nem csak propagálja ezt, hanem biztosítja hozzá a szükséges helyszíneket, felszereléseket és programokat is.

Az SZTE sportlétesítményei a legkülönfélébb sportágak gyakorlására alkalmasak

Az SZTE sportlétesítményei a legkülönfélébb sportágak gyakorlására alkalmasak

A régi Hattyas sori laktanya területén például néhány évvel ezelőtt egy olyan modern sportközpont jött létre, amelyek helyiségei és felszereltsége is korszerűnek mondható, így a sportolni vágyók minden igényét kielégíti. Az épületben hét különböző méretű fedett terem, küzdő-, cselgáncs-, asztalitenisz- és falmászó terem, a szabadtéren speciális streetballpálya, hagyományos kosárlabdapálya, négy fociaréna és két műanyag borítású teniszpálya várja a hallgatókat. Összesen több mint 30 sportág közül lehet itt választani, és a hagyományos edzések – mint az úszás, tenisz, aerobik – mellett jógázni is lehet, sőt a tánc, az intim torna, a búvárkodás, sőt még a siklóernyőzés rejtelmeiben is elmélyedhetsz.

Természetesen nem csak az egyetemi infrastruktúrára támaszkodhatsz, ha sportolni szeretnél Szegeden. Ott van mindjárt a legnagyobb természetes sportpálya, amit bárki kedvére használhat: a Tisza. Önerőből vagy a Szegedi Vízisport Egyesület tagjaként annyit evezhetsz a folyón, amennyi csak jól esik, és ha jól megy a dolog, még a sportolói pályafutásod is beindulhat itt. Ennél jobb helyszínt kajak- vagy kenu edzésekhez keresve sem találnál, hiszen a világ legjobb evezősei lapátolnak ezeken a vizeken nap mint nap. 

Azt se feledjük, hogy a kajak-kenu mellett a szegedi a kézilabda és a kosárlabda is világszínvonalú, ezért ha ezekben a sportágakban szeretnél fejlődni, itt biztosan megtalálod a számításod. Egyszóval tényleg csak rajtad múlik, hogyan és mennyit sportolsz, amíg Szegeden vagy egyetemista.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top