nlc.hu
Életmód

Magyar virológus a korlátozások enyhítéséről

Virológus: ha az időseket beoltották, el lehet gondolkozni a nyitáson

Rusvai Miklós víruskutató szerint áprilisig nem várható a korlátozások lazítása.

A legfrissebb adatok szerint 578 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 369 288 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, 78 beteg pedig elhunyt, így a járvány halálos áldozatainak száma 12 656 főre emelkedett. Ami az oltásokat illeti, 243 036 fő kapott koronavírus elleni vakcinát, közülük 68 526 fő már a második oltását is megkapta.

Mindeközben pedig továbbra is sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy mikor lehet majd enyhíteni a járvány miatt bevezetett intézkedéseket, jelenleg annyit tudni, hogy a kormány a koronavírus-járvány miatt november óta érvényben lévő szabályok hatályát újabb egy hónappal, március 1-jéig meghosszabbította. Hogy utána mi lesz, azt egyelőre nem tudni. Rusvai Miklós virológus az ATV Híradójának arról beszélt, hogy szerinte egészen áprilisig nem várható a korlátozások lazítása.

„Ha ezt a létszámot elértük, tehát az időseket oltottuk már nagyrészt, akkor a veszélyeztetett korosztály valóban védve van. Innentől kezdve meg lehet fontolni a nyitást, de még egyszer mondom, nem hiszem, hogy ez április előtt bekövetkezne”

– fogalmazott.

Az elmúlt hetekben az egészségügyi dolgozók, illetve az idősotthonokban és a szociális bentlakásos intézményekben élők és dolgozók oltása zajlott, most kezdődik a harmadik kör, vagyis a 89 évnél idősebbek beoltása.

Egészségügyi dolgozó egy lakót olt be a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának első adagjával a fővárosi Kálvin János Református Idősek Otthonában 2021. január 31-én.

Egészségügyi dolgozó egy lakót olt be a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának első adagjával a fővárosi Kálvin János Református Idősek Otthonában 2021. január 31-én (Fotó: MTI / Mohai Balázs)

Friss hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top