Életmód
Szponzorált tartalom

Így változott meg testünk 50 év alatt – nem csoda, ha mindened fáj (X)

Az ember az evolúció folyamán csodálatos utat tett meg, hogy végül a technológiai ugrások oltárán beáldozza mindezt a fejlődést. Akármilyen munkakört, munkakörnyezetet is vizsgálunk, 10-ből 2 embernek biztosan van valamilyen mozgásszervi panasza. De miért? A válasz az elmúlt néhány évtized változásaiban keresendő.

A felegyenesedett majomból görbe ember lett

Pontosan 100 évvel ezelőtt az emberek szintén maszkban jártak, mert akkortájt pusztított a spanyolnáthajárvány. De akkoriban még nem szenvedett a lakosság a mindenféle mozgást akadályozó, izom- és ízületi fájdalmakban testet öltő kórságoktól. Ki hinné, hogy most a pandémia mellett egy sor csendes „gyilkos” is leselkedik ránk, ami 100 vagy 50 évvel ezelőtt nem. Mert nem kell még 50 évet sem ugranunk talán, hogy megláthassuk az új fajt, az “elkényelmesedett embert”.

Az elmúlt 20-25 évben óriási technológiai ugrásoknak lehettünk tanúi. Természetesen gépjárműből is jóval több lett, és az emberek egy 5 perces gyalog szakaszért is képesek 10 percet várni a tömegközlekedésre, de a nagyobb problémát a mozgásszegény életmód mellett a kütyük forradalma jelenti. Az egyfelől áldásos technológia a testünkre és szervezetünkre nézve nagyon veszélyes.

Ülünk a munkahelyünkön vagy a home office-ban, esetleg görnyedünk állva egy szalag mellett, kereskedelmi eladóként szintén ülünk egy forgószéken, területi képviselőként az autónkban hosszú órákat, és sorolhatnánk még. De mindez nem elég, otthon is ülünk, a gyerekkel is ülve játszunk, őt is leültetjük a tévé elé, és közben fél kezünkben ott a telefon. Nyomkodjuk előrebukó nyakkal és fejjel. Utána meg pötyögünk még egy kicsit a laptopon előre eső vállakkal és lefelé tekintő arccal.

Így változott meg testünk 50 év alatt - nem csoda, ha mindened fáj (X)Nem is gondolnánk, de egy sor probléma alakul ki ebből: lumbágó, isiász,  megrövidült ízületek, lapocka becsípődés, izomgöbök. A mozgásszervi fájdalmak mellett pedig sérül a keringési rendszer, az anyagcsere, a légzés. Jön az elhízás, a cukorbetegség, a hormonális zavarok vagy daganatos elváltozások. Egy kis üldögéléstől….

Mit tehetünk a mozgásszervi panaszok ellen?

A megelőzés lenne a legfontosabb, minél többet mozogni, helyzetet változtatni, többet sportolni, kirándulni, letenni a mobilt (!), ergonomikus munkakörnyezetet kialakítani. Egy sor gyógyászati segédeszköz és prevenciós tárgy (fitlabda, térdeplő szék, dinair párna) áll a rendelkezésre, ha nem akarunk pár éven belül egy összegörnyedt ronccsá válni. Ha pedig már beütött a krach, érdemes felkeresni egy jó manuálterapeutát, aki nemcsak helyre rakja a dolgokat, de ismét megtanítja testünket a helyes tartásra.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top