nlc.hu
Életmód
Ő Arkansas első fekete rodeó-királynője

Arkansas első fekete rodeó-királynője azután ült először lóra, hogy kisgyerekként molesztálták

Ja'Daiya Kursh hatéves korában, egy terápia részeként ült először egy ló nyergébe, és azóta tart a barátsága a lovakkal.

Ja’Daiya Kursh gyerekkora nem volt épp irigylésre méltó. Apját már akkor bebörtönözték, amikor kisgyerek volt, és már hatévesen szexuálisan zaklatták. Depressziós lett, emiatt terápiára járt és a terapeutája ötlete volt, hogy el kéne kezdenie lovagolni. Megpróbálta, felfedezte a lovaglás adta szabadság érzését, és azóta ez az élete – írta meg a yahoo.com.

16 éves korában Kursh csatlakozott az Old Fort Days Dandies nevű rodeós csapathoz. A rodeók és a rodeó-szépségversenyek sok előkészületet kívánnak. A versenyekhez a lovaglóbemutatót alaposan be kell gyakorolni, időnként beszédeket kell mondania, és oda kell figyelnie a látványos ruhák beszerzésére is, mert minden versenyen több ruhában kell megjelennie. Egy-egy nagyobb versenyre két-három hónapot is készülni kell. A rodeós csapat egyetlen fekete tagjának lenni egyáltalán nem volt könnyű számára, jó néhányszor kellett rasszizmussal találkoznia a versenyeken. Egy alkalommal egy csapattársa fotózta őt le neonzöld sisakkal a fején, majd kitette a fotót egy közösségi oldalra, és azt írta mellé, hogy ő a néger Bob, a mester. Próbálták már kitenni a csapatból a bőrszíne miatt, és hívták már őt mások előtt majomnak is. Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor megtudta, hogy a csapattársai egy privát chatcsoportban alázzák őt. Azt már nem tűrhette, és kilépett, pedig az edzője könyörgött, hogy maradjon. Végül azt mondta, hogy csak akkor marad, ha egy gyűlés keretében az összes csapattársával és a szüleikkel is beszélhet. Írt egy beszédet, és 16 évesen elmondta nekik, hogy fáj neki, hogy a bőrszíne miatt nem szeretik, és csak azért közösítik ki, mert nem úgy néz ki, mint a többi lány. Ekkor megváltozott valami és Kursh végül maradt a csapatnál, 2017-ben pedig Miss Rodeo Coal Hillnek választották egy versenyen, és ő az első fekete nő, aki ezt a címet birtokolja. Bár a díjnak nagyon örül, csak kis lépésnek tartja, és szeretné, ha nagyobb lenne a diverzitás nemcsak a rodeósok, hanem a rodeós zsűritagok között is. A most 21 éves Kursht a Wrangler ruhamárka felkérte, hogy dolgozzon velük modellként a western stílusú ruhadarabjaik népszerűsítésén.

A lovaglás jót tesz a léleknek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top