Fertőtlenítőszer készülhet a gazdák nyakán maradt borokból Olaszországban

Nagyezsda | 2021. Március 14.
Lepárlással fertőtlenítő gélt gyártanának.

Százötven millió liter bor maradt az olasz bortermelők nyakán tavaly a járványvédelmi korlátozások okán bezárt éttermekben és bárokban kiesett fogyasztás miatt. A készletből fertőtlenítőszert készítenének egy javaslat szerint.

Tavaly az olasz borexport 2,2 százalékkal csökkent a 2019-eshez képest, ami 6,29 milliárd eurós bevételkiesést okozott az olasz pincészeteknek.

A Coldiretti mezőgazdasági szervezet szükségintézkedések mihamarabbi bevezetését várja a kormánytól a borászatok helyzetének az enyhítése érdekében, beleértve 150 millió eurós támogatást is a felhalmozott többletkészletek lepárlásának a finanszírozására. A lepárlással ugyanis 25 ezer liter alkoholt lehetne előállítani a járványhelyzetben szükséges fertőtlenítő gél gyártásához, amivel ki lehetne váltani annak importját.

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, MTI / Krizsán Csaba 

A legfrissebb koronavírusos hírek az nlc-n:

Exit mobile version