Egészség

Kézfertőtlenítő 8500 forintért – beindult a koronavírus-biznisz az olaszoknál

90 ezer forintos hipó, háziállatok ellen kampányoló csoport és sok csaló. Ezt is a koronavírus szülte Olaszországban.

Olaszországot múlt hét végén érte el robbanásszerűen a koronavírus-pánik, ennek hatására nemcsak az élelmiszerboltokat ürítették ki a világvégétől tartó lakosok, hanem a fertőtlenítőszereket és a szájmaszkokat is felvásárolták. Az élelmesebbek ne csak saját használatra szerezték be ezeket a védőeszközöket, hanem azért is, hogy megtömjék a zsebüket a továbbértékesítéssel, jelentősen feltornázva az eredeti árat. 

Nyitás (és teljes árufeltöltés) után 15 perccel így fest a fertőtlenítők polca, és a „lisztrészleg” - A szerző fotója

Nyitás (és teljes árufeltöltés) után 15 perccel így fest a fertőtlenítők polca, és a „lisztrészleg” – A szerző fotója

Szettben olcsóbb!

Ezekben a napokban felér a lottóötössel kézfertőtlenítő gélre, antibakteriális szappanra és -törlőkendőre, valamint fertőtlenítő takarítószerre bukkanni a boltokban. A legtöbb patikában már az ajtóra is kiragasztották a „szájmaszk elfogyott” táblát, néhány helyen még fel lehet iratkozni várólistára, hogy ha érkezik újabb készlet, akkor ne maradjunk hoppon, de sehol sem garantálják a gyors szállítást. A gyógyszertárakban nem emelkedett csilliárdszorosára a maszkok és kézfertőtlenítők ára, csak épp nincs készleten semmi, ezért ha szeretnénk mielőbb biztonságban tudni magunkat, mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. 

Licitálós oldalakon kimondott „anti-koronavírus szetteket” kezdtek árusítani, a 100 ml-es kézfertőtlenítő zselét és egy szájmaszkot tartalmazó csomag kikiáltási ára 24.99€ (átszámítva kb. 8500 forint), ennél csak többe kerül, ha nincs szerencsénk, és velünk egyetemben mások is pályáznak a vírusirtó szettre. Persze nem csak az online piactéren sokasodtak meg az ehhez hasonló ajánlatok, akadnak olyanok is, akik a nagyobb városok metróaluljáróiban állítanak fel egy kis kempingasztalt, és ott kezdenek a maszkok zugárusításába… 

Több mint 90.000 Ft-ért vehetsz 10 liter hipót a neten - Fotó: ebay.it

Több mint 90.000 Ft-ért vehetsz 10 liter hipót a neten – Fotó: ebay.it

Csalók akarnak házhoz jönni, koronavírust tesztelni

Ahogy felütötte a fejét a koronavírus Olaszországban, naponta többször bemondták a tévében és a rádióban, valamint kifüggesztették az egészségügyi intézményekben, hogy fertőzésgyanú esetén semmiképp sem szabad a háziorvoshoz vagy az ügyeletre sietni – ehelyett a mentőket vagy egy erre a vészhelyzetre létesített telefonszámot kell hívni, hogy aztán házhoz érkezzen a tesztcsomag, aminek segítségével kideríthető, hogy valóban koronavírussal áll-e szemben a lázas, köhögő beteg.

Megálljt parancsolnak az orvosi rendelő ajtaján azoknak, akik lázasak és köhögnek - A szerző fotója

Megálljt parancsolnak az orvosi rendelő ajtaján azoknak, akik lázasak és köhögnek – A szerző fotója

Ezt a tesztet csak és kizárólag azokon végzik el, akik jelentkeznek a megadott telefonszámokon, senkihez sem csengetnek be csak úgy, hogy teszteljék, vajon utolérte-e a vírus. Néhány leleményes csaló azonban – leginkább Milánóban és környékén – jó ötletnek tartotta, hogy koronavírus-tesztelésre hivatkozva becsengessen, és be is jusson a lakásokba. Ott aztán alaposan körülnéznek, rosszabb esetben pedig (például ha idős vagy egyedülálló emberek nyitnak nekik ajtót), értékes tárgyakat vagy készpénzt zsebelnek be, majd gyorsan továbbállnak.

Rémhíreket terjesztenek az állatokról

Az észak-olasz Friuli-Venezia-Giulia több városában is megjelentek olyan szórólapok, amik – kihasználva a patthelyzetet – arra buzdítanak, hogy mielőbb szabaduljunk meg a házi kedvencünktől. A forgalmasabb pontokon, például bevásárlóközpontok parkolójában kihelyezett, ízléstelen és nem mellesleg valótlanságot állító cédulára ez a szöveg került: „Amerikai tudósok felfedezték, hogy a kutyák és a macskák a koronavírus tünetmentes hordozói. Szabaduljatok meg a kutyáitoktól és macskáitoktól, mert ez a vírus már több mint 2000 embert megölt. Csak egyszer éltek, tegyetek azért, hogy megmeneküljetek!”

A háziállatok ellen kampányolnak az ízléstelen szórólapon - A szerző fotója

A háziállatok ellen kampányolnak az ízléstelen szórólapon – A szerző fotója

Csak reménykedünk benne, hogy senki sem dőlt be az ízléstelen tréfának – hogy tiszta vizet öntsön a pohárba, az olasz Egészségügyi Minisztérium is állást foglalt a témával kapcsolatban, a házi kedvenceket védve: 

A háziállatok, mint a kutyák és a macskák nem kapják el a fertőzést, és nem is terjesztik a koronavírust. A gondozásuk és a velük való érintkezés után minden esetben ajánlott az alapos kézmosás, ami védelmet nyújt az olyan általános kórokozókkal szemben, mint az e.coli vagy a szalmonella.

 

#nuovocoronavirus Gli animali da compagnia, come cani e gatti, non contraggono l’infezione, né possono diffonderla. Ma è…

Közzétette: Ministero della Salute – 2020. február 19., szerda

Mi a helyzet itthon?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top