Egészség

A koronavírus tünetei – alapinfók mindenkinek

Nem véd ellene az influenzaoltás, és nem gyógyítják az antibiotikumok. Mindent a koronavírus tüneteiről és kezeléséről.

Koronavírus, avagy a COVID-19 

Először 2019 decemberében azonosították az ismeretlen eredetű kórokozót a sokat emlegetett Vuhanban, Kínában.  Több koronavírus pusztított már a világon, ilyen  a SARS, vagy a MERS. Az új vírus a COVID-19 elnevezést kapta. A vizsgálatok szerint a vírus eredeti hordozói denevérek vagy tobzoskák lehettek, ám a legvalószínűbb, hogy nem róluk, hanem egy másik állatfajról került át az emberekre.  A COVID-19 cseppfertőzéssel terjed, és bárki elkaphatja, de veszélyeztetettebbek az idősek és legyengült immunrendszerű embertársaink. Jelenlegi információk alapján a fertőzési rátája, vagyis a fertőzőképes beteg által megfertőzött emberek száma 2-5 közé tehető.  

A koronavírus tüneteit és kezelése

A koronavírus felső légúti betegségeket, tüdőgyulladást okozhat. A tünetek lehetnek: hirtelen magas láz, fejfájás,  fáradtság; száraz, majd később hurutos köhögés, illetve fulladás érzése. Amennyiben a lázat nem sikerül csillapítani, tüdőgyulladás alakulhat ki. Fontos tudni, hogy a koronavírus tünetei jelen ismereteink szerint legkésőbb 11 és fél nap után már jelentkeznek, de feltételezhető, hogy ennél később is kialakulhatnak.

Vannak, akik elkapják , de tünetmenetesen vészelik át a betegséget, viszont így is fertőznek. Ezért fontos kerülni a közösséget. Vannak úgynevezett magas kockázati csoportba tartozó emberek, akik fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve, ilyenek a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, a cukorbetegek, a vesebetegséggel élők, a daganatos betegek, illetve a 60 év felettiek. Esetükben a tünetek súlyossá válnak, és akár intenzív ellátásra is szorulhatnak.

A koronavírus tünetei – alapinfók mindenkinek

Jelenleg nincs olyan ellenszer, ami specifikusan a COVID-19-re hatna. A kórházi kezelés célja a beteg tüneteinek enyhítése, az életfunkciók stabilizálása és a szövődmények kialakulásának megelőzése. Ha a koronavírus tüneteit észleled magadon, NE menj orvoshoz! Hívd fel a háziorvosodat, vagy az ingyenes zöldszámot. Kérj segítséget telefonon. Tájékozódj a diagnosztizálás menetéről szóló aktuális információkról a kormány erre a célra készített oldalán

A legtöbben (nagyjából 80 százaléka a vírushordozóknak) bármely speciális kezelés nélkül felépülnek a betegségből.

Mit tehetünk a koronavírus terjedésének lelassítására?

Ha tehetjük, maradjunk otthon, és limitáljuk a személyes érintkezések, találkozások számát. Mossunk kezet rendszeresen és alaposan, tartsunk legalább egy méter távolságot a többi embertől, használjunk kézfertőtlenítőt, kesztyűt, maszkot.

Összefogás koronavírus-járvány alatt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top