Család

„A fő kórházak kizárólag koronásokat fogadnak”

Olvasói levelet kaptunk Spanyolországból. Tengerparti helyzetkép.

„KIJÁRÁSI TILALOM MIFELÉNK

A vesztegzár nulladik napján, vasárnap, sikerült átköltöznünk az új albérletünkbe. A 2 órás utat másfél óra alatt tettük meg, annyira kihalt volt minden. A mindig nyüzsgő Costa del Sol-i A7-es autópályán az első 40 km-en egy darab autót nem láttunk a mi oldalunkon.
..

Mi, személy szerint EGYELŐRE nem éljük meg rosszul a karantént, bár ehhez az is hozzátartozik, hogy én eddig is az időm kb. 80 százalékát töltöttem itthon, a férjem meg a 95 százalékát. Plusz hétfő óta az idő is szar: esik és lehűlt (17 fokra ), szóval most nem érzem annyira a motivációt a mászkálásra. Plusz sok a munka.
Ja, és ugye gyerekünk sincs, tehát a cicán kívül csak magunkat kell szórakoztatnunk.
..
Első körben 14 napra hirdették meg a kijárási tilalmat, de már pedzegetik, hogy valójában április 12-ig fog tartani. Véleményünk szerint inkább május 12. a reális, de majd meglátjuk.
..
Csak boltba és gyógyszertárba lehet menni. Ezen kívül minden zárva és lezárva: vagyis a játszóterek, tengerpart, üzletek, éttermek. Eleinte a sok hülye azt hitte, nyári szünet van, és mindenki piknikezett, a partok tömve voltak napozó családokkal. Amikor a múlt héten Madridot lezárták, kb. 15 ezer ember jött le a Costa del Solra nyaralgatni, a tengerparton mozdulni sem lehetett. 25 fok volt, nyár, tenger, napsütés… Ezek után zárták le az egész országot. (Ismerős a szitu?)
..
Az alapvető szolgáltatások működnek, például tegnap bekötötték a netet, de ezt is szigorú megszorításokkal: a munkások maszkban és kesztyűben dolgoznak, amikor megérkeztek, ki kellett nyitni a lakásban az összes ablakot, és 3 méter távolságot kellett tartani tőlük. Kaját is lehet rendelni 1-2 helyről, de csak kártyás fizetéssel, és úgy, hogy a futár a lábtörlőre teszi a csomagot. Nem érintkezünk.
..
A három rendvédelmi szerv nagyon szigorúan ellenőriz az utakon. Nem lehet kint mászkálni, ha nem tudod igazolni, hogy miért vagy kint, azonnal bírság. Csak a legközelebbi boltba és patikába lehet menni, illetve dolgozni, ha olyan a munkád, ami alapvető szolgáltatás, és van igazolásod. Mindenről igazolás kell, ez egy letölthető formanyomtatvány. Az emberek lakásbérleti szerződéssel, munkaszerződéssel közlekednek, biztos, ami biztos.
..
A gyerekek távoktatása pillanatok alatt felállt, ahogy hallom, ez nem okozott sehol sem fennakadást. Pénteken több oldalas pdf-ben kapták meg az anyagot a szülők, napra és órára lebontva.
..
Nem, nem lehet kimenni sportolni. Nincs futás, nincs edzés, ha mégis úgy döntesz, hogy van, nagyon magas a bírság. A kutyát ki lehet vinni, de csak a ház mellé.

..

Rendőr küldi haza polgártársát a spanyol tengerparton

Rendőr küldi haza polgártársát a spanyol tengerparton (Fotó: Profimedia)

Nagyon sok a beteg, és egyre nő a számuk, még nem tetőződött a járvány. A fő kórházak kizárólag koronásokat fogadnak. Minden műtétet, vizsgálatot elhalasztottak, csak az életmentő műtéteket hajtják végre a többi kórházban, állítólag már a rákosok műtétjeit se végzik el.
..
Mindenki fegyelmezett, egyelőre nincs hiszti és elégedetlenkedés. Az emberek maszkban és kesztyűben vásárolnak. Minden este 8-kor megtapsoljuk az orvosokat és kórházi dolgozókat, ezzel tisztelegve a munkájuk előtt.
..
Az élelmiszerboltok közepesen vannak kifosztva, hétfőn a helyi teszkóban (Carrefour) mindent tudtam venni, a rizs és fagyasztott áru kivételével nem volt hiány. Illetve a tejosztály is üres volt, de ez engem nem érint, a húsosztályon nem jártam. ( korona = #vegánpropagandavírus ) De a zöldség és bioélelmiszer osztályon elfogadható volt a helyzet.
A kisebb boltokban csak meghatározott számú vásárló tartózkodhat bent, és kötelező a kesztyű viselése.
..
A csomagszállítás talán működik, erről nincs pontos információm, egyelőre várom az iherb-rendelésemet Amerikából, remélem megjön. A posta csak napi 1-2 órát van nyitva, és csak annyi ember lehet bent, ahány ablak van.
..
Ne feledjétek, Spanyolország kb. 3 héttel jár Magyarország előtt.”

Koronavírus-hírek: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top