nlc.hu
Aktuális

A koronavírus-járvány 3. hulláma

Még nem látni a 3. hullám csúcsát – megszólalt Szlávik

Annyi már most leszűrhető, hogy a 3. hullám sokkal súlyosabb, mint az előzőek voltak.
koronavírus

Csak rendkívül nehezen becsülhető, hogy mikor lesz a “csúcsa” a koronavírus-járvány 3. hullámának, és mikor kezdenek csökkenni az esetszámok – nyilatkozta Szlávik János a közmédiának. Mint a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elmondta, a 3. hullámban jóval nagyobb ütemben emelkedik a fertőzöttek száma, mint az 1. és a 2. hullám idején: sokkal többen kerülnek kórházba, intenzív osztályra, az utóbbi napokban stabilan magas az újonnan regisztrált betegek száma. A főorvos szerint ez előrevetíti, hogy a 3. hullám súlyosabb lesz, mint az előzőek voltak.

Jelezte, hogy Magyarországon is a koronavírus brit mutációja a domináns, amely sokkal fertőzőbb, a fiatalokat is megbetegíti, súlyosabb klinikai tüneteket okozhat és többen halhatnak bele a fertőzésbe. “Tehát mindenképpen egy súlyosabb járványról van szó és ezt látjuk a számokban is” – emelte ki. Hozzátette, egyre gyakoribb hogy olyan fiatalok kerülnek kórházba, akiknek nincsen alapbetegségük.

Szlávik úgy látja, a jelenlegi átoltottsági helyzet még nem elegendő ahhoz, hogy a járványt érdemben befolyásolj. Szerinte még néhány hétre van szükség a 2-3 milliós átoltottság eléréséhez, ami már egy kicsit befolyásolhatja a járvány lefolyását, a járvány megállításához azonban a lakosság 60-70 százalékát kell beoltani.

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/Balázs Attila 

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top