nlc.hu
Egészség

A brit mutáns terjedése Magyarországon

88-90 százalékban már a brit mutáns okozza az új fertőzéseket Magyarországon

A minták nagy részében már januárban is a koronavírus brit változata volt jelen, de mostanra szinte egyeduralkodóvá vált ez a mutáció.
Koronavírus a laborban

Müller Cecília országos tisztifőorvos január 13-én jelentette be, hogy már Magyarországon is igazolták a koronavírus brit mutációjának megjelenését.

A fertőzés az utóbbi időszakban rohamos tempóban terjed, meredeken emelkedik a kórházban és a lélegeztetőgépen lévők száma, folyamatosan 100 fölött van az elhunytak száma is naponta. Müller Cecília egyértelműen a brit mutánsnak tulajdonítja az emelkedést.

Az ATV Heti Napló című műsorában megszólalt Nyíri Miklós, a Neumann Laboratórium vezetője. Ők fedezték fel elsőként a vírus brit változatának megjelenését Magyarországon. Mint mondta, amikor visszamenőleg vizsgálták a mintákat, azt látták, hogy már januárban is a minták döntő többségében a brit mutáns volt jelen.

A helyzet pedig rövid idő alatt gyorsan romlott:

„Azt láttuk a legutolsó számokon, hogy 88-90 százalékát az elmúlt napok diagnosztizált fertőzéseinek a brit variáns okozta”

 

– mondta Nyíri Miklós, a Neumann Laboratórium vezetője.

A koronavírus brit mutációja 50-70 százalékkal fertőzőbb, és jellemzően a fiatalokat érinti jobban.

(Kiemelt kép: MTI / kormany.hu/Árvai Károly)

Így állunk most a járványban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top