nlc.hu
Aktuális

Magyarországon is feltűnt a koronavírus új mutációja

Már Magyarországon is feltűnt a koronavírus brit mutációja

Három embernél igazolták itthon a koronavírus brit mutációját – jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján.
Feltűnt Magyarországon is a koronavírus új mutációja

Az eddigi adatok azt mutatják, hogy ez a mutáció 50-70 százalékkal gyorsabban fertőz, és jellemzően a fiatalokat érinti jobban, de a betegség lefolyása nem súlyosabb.

A mutáció több mint 30 országban tűnt fel korábban, például Ausztriában és Szlovákiában, de jelen van Németországban, Törökországban, Kanadában és az Egyesült Államokban is.

A mutáns vírus jobban kötődik a sejtekhez, nagyobb számban termelődik, így könnyebben terjed. Ezért nagyobb az esély, hogy egy zsúfolt üzletben megfertőződünk vele, ráadásul nagyobb eséllyel is lehet tőle megbetegedni.

A szakemberek szerint ez a törzs könnyebben fertőzi meg a gyerekeket, mint a korábbi változat, nekik ugyanis jóval kevesebb olyan receptoruk van, amelyek összekapcsolódhattak a régi törzzsel, ám az új változat, amely jobban ragad a receptorokhoz, ezt a különbséget jelentős részben kiküszöböli.

(HVG)

Kiemelt kép: Pexels

Mi a helyzet a vakcinával?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top