nlc.hu
Aktuális

Már Magyarországon lehet a koronavírus mutációja

A koronavírus mutációja már itt lehet Magyarországon

Rusvai Miklós virológus szerint már itt van nálunk is, csak eddig nem mutatták ki. A mutáns vírus azért veszélyesebb a korábbinál, mert 70 százalékkal gyorsabban terjed.
koronavírus

Svédországban, Spanyolországban és Kanadában is megjelent a brit koronavírus-mutáció, amely az eddig ismert koronavírus-változatoknál jóval könnyebben terjed. Olaszországban újabb fertőzöttekről számoltak be, Nagy Britanniát pedig lezárták a mutáció miatt.

Nehezebb ellene védekezni

Rusvai Miklós a Blikknek elmagyarázta, hogy a mutáns vírus jobban kötődik a sejtekhez, nagyobb számban termelődik, így könnyebben terjed. Ezért nagyobb az esély, hogy egy zsúfolt üzletben megfertőződünk vele, ráadásul nagyobb eséllyel is lehet tőle megbetegedni.

A virológus arról az eshetőségről is beszélt, ha nálunk is terjedne a mutáció, szerinte az sok mindent megváltoztatna, például lassabban csökkenhet a fertőzések, a betegek és a halálesetek száma.

Szlovákiában egyre több a vírustagadó

A Blikk beszámolója szerint Kelet-Szlovákiában a lakosokat nem ijeszti meg a vírus mutációja, pedig már nélküle is nagy volt a baj, a temetkezési cégek nemrégiben közleményt adtak ki, hogy nem győzik a temetéseket, és alternatívákat kell találni a halottak tárolására, a halottasházak ugyanis egyes helyeken megteltek.

Barak Dávid (31), a parameter.sk újságírója a Blikknek aggodalmát fejezte ki, szerinte

ebből még nagy baj lesz pár hét múlva.

Egy megszólaltatott egészségügyi dolgozó, egy bizonyos Kovács Ákos pedig azt mondta, úgy véli, nem is létezik a vírus.

Ő úgy látja, hogy a lakosság a politikusok manipulációjuknak tartják a vírussal kapcsolatos szabályokat, szerinte a szlovákok nem veszik komolyan a vírust. Sokan maszk nélkül járnak és senki nem vonja kérdőre őket. 

Kiemelt fotó: Pixabay

Még több hír a vakcinázásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top