nlc.hu
Egészség

39 ezer embernek elegendő oltóanyag érkezik kedden

Eddig 12 ezer egészségügyi dolgozó kapott oltást

Az operatív törzs tájékoztatása szerint 39 ezer embernek elegendő oltóanyag érkezik kedden, és „tartalékolunk” , hogy az első adag után a beoltottak időben megkaphassák a második adagot is.

Vasárnap 856-tal emelkedett az újonnan azonosított fertőzöttek száma, 93-an elhunytak, a kórházban 5667 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 400-an vannak lélegeztetőgépen, közölte Müller Cecília az operatív törzs hétfői  sajtótájékoztatóján.

Az országos tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy eddig mintegy 12 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg az első oltását. Hozzátette, legelőször azokat az egészségügyi dolgozókat oltották be, akik a sürgősségi, intenzív ellátásban, illetve közvetlenül a koronavírusos betegek ellátásában vesznek részt. Jelenleg a más területen, de szintén a kórházi ellátásban résztvevők oltása zajlik, és hétfőn közvetlenül azon intézményekbe is szállítanak oltóanyagot, ahol korábban jelentkeztek a vakcinára. Ennek célja, hogy a munkatársaknak még az oltópontig se kelljen elmenniük, hanem helyben, a munkahelyükön juthassanak hozzá a védőoltáshoz, tette hozzá.
 

Müller Cecília úgy fogalmazott, a cél az, hogy minél rövidebb idő alatt, minél több ember kapja meg a védőoltást. Hozzátette, hogy fontos, hogy az emberek felismerjék a védőoltások jelentőségét, mert ezzel nemcsak saját magukat, hanem a környezetüket is megvédhetik a súlyos szövődménnyel járó vírusfertőzéstől. Állítása szerint kedden újabb adag, 39 ezer embernek elegendő oltóanyag érkezik az országba. 

Kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos azt mondta, a rendelkezésre álló oltóanyagot a gyártó cég alkalmazási leiratának megfelelően adagolják. Magyarország – több európai uniós országgal szemben – a rendelkezésre álló készletekből „tartalékol”, ami biztosítékot jelent arra, hogy az oltás második adagját a 21. napon megkaphassák az elsővel már beoltottak – mondta.

Arra a kérdésre, hogy a gyerekek mikor kaphatnak oltást, Müller Cecília jelezte: a Pfizer-BioNTech által gyártott vakcina 16 éves kor alatt nem adható, mert ebben a korosztályban nem volt kellő számú klinikai vizsgálat. A fiatalok azonban kevésbé veszélyeztetettek – mondta –, náluk nem jellemző a súlyos lefolyás, de zajlanak klinikai vizsgálatok a gyerekek részére adható oltással is.

Az orosz védőoltással kapcsolatban Müller Cecília annyit mondott, hogy abból hatezer adag érkezett Magyarországra, írja az MTI. 

Klinikai szakápoló a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával a balassagyarmati Kenessey Albert kórház oltópontján 2020. december 31-én.

Klinikai szakápoló a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával a balassagyarmati Kenessey Albert kórház oltópontján 2020. december 31-én (Fotó: MTI / Komka Péter)

Legfrissebb hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top