nlc.hu
Életmód

Vakcinaútlevél az EU-ban

Zavaros válaszok: kínai és orosz vakcinával utazhatunk-e az EU-ban?

Azt már tudjuk, hogy az Európai Bizottság dolgozik a közös digitális vakcinaútlevél bevezetésén, az viszont máig kérdéses, hogy azok a magyarok, akiket Sinopharm vagy Szputnyik vakcinával oltottak, vajon utazhatnak-e az Európai Unió tagállamaiba.

Noha arról már érkeztek infók, hogy az EU ráhagyja a döntést a tagállamokra, hogy mely országokból lehet majd belépni hozzájuk, a Blikk most utánakérdezett, hogy mi az álláspont. A lapnak a német, az osztrák, a spanyol és a holland szervek reagáltak, és egyik ország sem volt kész kijelenteni, hogy beengedik a Szputnyikkal vagy a Sinopharmmal beoltott magyarokat, de a lap megjegyzi, az ellenkezőjét sem állították.

Guten tag!

„Üdvözöljük az EU közös fellépését a digitális vakcinaigazolvánnyal kapcsolatban, és támogatjuk annak technikai megvalósítását. Ez ugyanis azt jelenti, hogy az EU tagjai egységesen vihetik álláspontjukat az Egészségügyi Világszervezet elé” – írta a Blikknek a német Szövetségi Egészségügyi Minisztérium. A minisztérium hozzátette, hogy amíg nincsenek megbízható adatok arról, hogy a beoltott személyek nem terjesztik a vírust, az efféle utazási igazolványok bevezetése mellett a tudományos és az etikai szempontokat is tovább kell vizsgálni. A lap megjegyzi, hogy a németek arra nem tértek ki, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által még nem engedélyezett orosz Szputynik és a kínai Sinopharm vakcinával beoltott magyarokat érheti-e bármilyen hátrány.

Grüß dich!

„Elméletben minden, nemzetközi vakcinaigazolványon szereplő oltást elfogadunk, amennyiben a kérdéses vakcinát nemzetközileg elismerik. Jelen pillanatban azonban még nincs kidolgozott módja a Covid-19 vakcinák elismerésének. A nemzetközi tárgyalások jelenleg is folynak ezzel kapcsolatban” – mindezt az osztrák egészségügyi minisztérium közölte a lappal.

A Blikk megjegyzi, hogy kérdés, hogy az osztrákok mit tartanak a vakcinák „nemzetközi elismerésének”: az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét, mellyel a keleti vakcinák nem rendelkeznek, vagy az is nemzetközi elismerésnek minősül, ha egy vakcinát egyedileg több ország is engedélyezett. 

Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

Hola!

A spanyol külügyminisztérium azt mondta a Blikknek, hogy támogatják az EU által szorgalmazott digitális vakcinaútlevelet, és azt szeretnék, ha az az EU határain túl is érvényes lenne. Ennek érdekében együttműködést szeretnének elérni a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaival is. Kína és Oroszország nem tagja az OECD-nek.

Hoi!

A hét közepén újraválasztott holland kormány még nem határozott a vakcinaútlevélről, így arról sem, beengedik-e majd a keleti vakcinával beoltottakat. „A holland kormány támogatja az EU törekvéseit, hogy megkönnyítse az emberek szabad mozgását. Ugyanakkor a holland kabinet még nem döntött a vakcinaútlevél használatáról” – írta közölte a Blikk-kel a holland külügyminisztérium.

A többi megkeresett ország – köztük Olaszország, Görögország és az Egyesült Királyság – illetékesei nem reagáltak a megkeresésünkre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top