nlc.hu
Életmód

Mutatjuk, milyen a Déli-sarkon élni - videó

Mutatjuk, milyen a Déli-sarkon élni – videó

Egy fiatal nő a TikTok-ra töltöget fel videókat, amelyekben azt mutatja be, milyen az Antarktiszon élni.
Antarktisz, jég, Déli-sark

A 24 szúrta ki a videót, amely két nap alatt 14,7 milliós nézettséget ért el.  Ezek a Déli-sarkon készültek, láthatjuk rajtuk a posztoló munkahelyét (logisztikai és hulladékgazdálkodási központ), az apró szobáját, és a kietlen, jeges tájat is, miután lement a nap. 

„Már lement a nap, úgyhogy állandóan így néz ki. Egy héten belül koromsötét lesz”

– mondja a videó készítője, akit ntwuhnet / toni on ice néven találunk meg a TikTok felületén. A lány azt is elmondja, hogy a következő hat hónapban nem is fogják látni a napot, és jelzi, hogy egyébkén mínusz 21 fokos hideg van odakint. Ez a hőmérséklet majdhogynem melegnek mondható azon a tájon, amelynek egyes részein mínusz 100 Celsius-fok közelébe is zuhanhat a hőmérséklet. Ez olykor az antarktiszi jégtakaró fennsíkjának kicsiny völgyeiben, teknőiben történik meg. 

@antwuhnet

let me know what other parts of the base you’d like to see! (legally cannot show you where we keep the aliens) #antarctica #southpole

♬ original sound - toni on ice

És azt tudtad az Antarktiszról, hogy:

  • a területe 14,2 millió négyzetkilométer, ami azt jelenti, hogy lényegesen Európánál.. 
  • nincs állandó lakossága, nincsenek városai, országai, csupán telepei vannak (állandó és ideiglenes telepei).  Legnagyobb bázisa McMurdo, közel ezer fős telep a Ross-szigeten. A közvélekedés ezt a bázist tekinti az Antarktisz “fővárosának”.
  • az Antarktiszon július – augusztus a tél időszaka. Ekkor mínusz 40 és mínusz 70 fok közt alakul a jellemző hőmérséklet. Az antarktiszi időjárásra jellemző a kegyetlen antarktiszi szél, mely néha eléri a 300 km/h -t is. 

Fotó: Pexels

Kapcsolódó:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top