nlc.hu
Életmód

Részleges napfogyatkozás Magyarországon

Állj fel a gépedtől ma 11:55-kor, ritka égi jelenségnek lehetsz a szemtanúja

Szabad szemmel nem tekinthető meg az égi jelenség, csak megfelelő védelemmel!

Ritka égi jelenségnek lehetünk ma szemtanúi, mégpedig a tűzgyűrűnek, amely egy elképesztően szép és misztikus jelenség. A tűzgyűrű jelensége akkor fordul elő, amikor a gyűrűs napfogyatkozás során a Hold kitakarja a Nap 94 százalékát, amely különleges külsőt kölcsönöz az égboltnak, hiszen az égitestek körül egy szabályos gyűrű jelenik meg – írja a joy.hu.

Gyűrűs napfogyatkozás

Szabad szemmel nem tekinthető meg a jelenség, csak megfelelő védelemmel. Fotó: unsplash

A jelenség majdnem 4 percig fog tartani, amelyet Magyarországon viszont sajnos csak részlegesen lehet majd látni (azért megéri fellesni az égre, kifejezetten csak naptávcsővel vagy erre a célra kialakított szemüveggel), míg Ontarióban, Québecben és Nunavutban teljes szépségében.

Viseljünk napfogyatkozás-szemüveget, mert maradandó károsodást is okozhatunk a retinánknak, ha szabad szemmel csodáljuk meg a jelenséget.

 

Aki pedig lemaradna az eseményről, ne csüggedjen, hiszen két év múlva, 2023. október 14-én újra meg lehet csodálni a tűzgyűrűt. Igaz, akkor az USA délnyugati országaiban lesz teljesen látható.

Teljes napfogyatkozás csak 2081-ben lesz látható Magyarországon.

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top