nlc.hu
Életmód

Rusty, a segítőkutya

Életet ment Rusty, a segítőkutya, mégis sok helyről ki akarják tiltani

Sokan nem tudják, hogy a segítőkutyákra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint a vakvezetőkre, és a gazdájukon nem feltétlenül látszik, hogy segítségre szorulnak.
Rusty, a segítőkutya

A szívbeteg, pacemakerrel élő Maja sokkal nehezebben boldogulna a mindennapokban a segítőkutyája, Rusty nélkül, aki előre jelzi, ha gazdája rosszul lesz.

Rusty a rosszulléteim előtt jelez, többnyire megböki a lábam. A kiképzése biztonságot adott nekem, bátrabban megyek el otthonról, hiszen nem kell azon izgulnom, hogy mikor esek össze, fel tudok készülni a váratlan helyzetekre

– mondta a Blikknek a fiatal nő.

Maja és Rusty három éve elválaszthatatlan páros, de az eb gazdája több kellemetlen szituációba keveredett már a kutyája kinézete miatt. Gyakran harci kutyának nézik a tigriscsíkos, keverék kutyust, aki nagyon nyugodt és fegyelmezett, de a külseje miatt gyakran nem hiszik el, hogy segítőkutya.

Napi szinten előfordul, hogy nem engedik be a boltba, rendelőbe kutyával, a tömegközlekedési eszközökön pedig szájkosárat követelnek az ebre, hiába van rajta egy feltűnő hám, hogy segítőkutya. Ilyenkor Maja előveszi Rusty tanúsítványát, és jön a kellemetlen magyarázkodás.

Pedig a segítőkutyákra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint a vakvezető kutyákra, bárhová bemehetnek a gazdájukkal, kivéve a közforgalom elől elzárt területet. A hallássérült-segítő kutyák, a rohamjelző és a személyi segítőkutyák kevésbé ismertek és felismerhetőek, mint a vakvezető kutyák, mert a gazdájukon nem feltétlenül látszik, hogy segítségre szorulnak.

(Kiemelt kép: Facebook/Rusty Kutya Naplója)

Segítőkutyák az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top