nlc.hu
Életmód

Színváltozással jelez a génmódosított burgonya

Színváltozással jelez a génmódosított krumpli, ha rossz körülmények között tartják

Génmódosítással olyan burgonyát hoztak létre, amely speciális kamerával nézve megváltoztatja a színét, ha stressz éri.

A növénytermesztés egyik legnagyobb kihívása, hogy még azelőtt reagáljanak a stresszfaktorokra, mielőtt túl késő lenne. Mikor a növényen már látszik, hogy például vízhiány, alacsony hőmérséklet, fényhiány vagy erős fény miatt szenved, gyakran már nem lehet megmenteni.

Milyen jó lenne, ha növény hamarabb tudna „szólni”, hogy nem érzi jól magát! Izraeli kutatók most génmódosítás révén el tudták érni, hogy tényleg jelezzenek a növények, ha stressz éri őket. A génmódosított burgonyájuk ugyanis világít a flureszkáló kamera alatt, ha valami baja van.

Színváltozással jelez a génmódosított krumpli, ha rossz körülmények között tartják

Flureszkáló kamera alatt bal oldalon a jól tartott burgonya, jobb oldalon pedig az, amelyik stressznek van kitéve (Fotó: Shilo Rosenwasser/Hebrew University)

Szabad szemmel semmi különbség nem látható, ugyanolyan zöldek a növény levelei, csak a speciális kamera alatt látható a színváltozás. Ráadásul minél több stressz éri, a növény annál jobban világít, vagyis annál élénkebb lesz a színe a fluoreszkáló kamera alatt.

(Oddity Central)

Szobanövények otthonra:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top