nlc.hu
Életmód

Oltás és szívizomgyulladás

A vártnál több fiatal férfinál alakul ki szívizomgyulladás az egyik oltás után

Az mRNS-oltások második adagjának beadása után a vártnál több fiatal férfinál figyeltek meg szívizomgyulladást.

Két, az oltások biztonságosságát megfigyelő amerikai rendszer előzetes adatai is aggasztó tünetre hívták fel a figyelmet: a vártnál ugyanis magasabb a szívizomgyulladásos esetek száma a fiatal férfiak körében az mRNS-oltások második adagjának beadása után.

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája

Előkészítik a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját második adag oltásához (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szerint a myocarditis vagy pericarditis esetekről a bejelentések több mint fele az után érkezett az oltások mellékhatásait jelentő rendszerhez, hogy a betegek vagy Pfizer/BioNTech vagy Moderna oltást kaptak a 12-24 éves korosztályban.

„Nyilvánvalóan van itt egy egyensúlytalanság” – írta Tom Shimabukuro, a CDC Oltásbiztonsági Irodájának igazgatóhelyettese abban a jelentésben, amelyet az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) csütörtökön ülésező tanácsadó testületének küldtek.

A szívizomgyulladás

A szívizomgyulladás (myocarditis) kialakulását vírusfertőzés, baktériumok, toxinok okozhatják, tünetei a szúró mellkasi fájdalom, légzési nehézség, szívritmuszavar. Mivel a szív nem megfelelően működik, akár maradandó szívkárosodásokat, szívinfarktust vagy stroke-ot is okozhat.

Shimabukuro közölte, hogy az oltásbiztonságossági adatbázis – egy másik megfigyelő rendszer – a szívizomgyulladás megnövekedett előfordulását mutatta a 16-39 évesek körében a második adag oltás után szemben az első oltás felvétele után megfigyelt aránnyal.

A kevés adat azt mutatja, hogy a betegek többsége – mintegy 81 százalék – teljesen felépült a tüneteiből – tette hozzá.
    
A Pfizer és a Moderna egyelőre nem kommentálta a jelentést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top