nlc.hu
Életmód
Anyós-meny kapcsolat

A kutatók rájöttek, hogyan lehetsz jóban az anyósoddal

A kutatók rátaláltak a megoldásra, aminek segítségével a legszigorúbb anyóssal is könnyebben lehet dűlőre jutni.

Ha az anyós és a menye rosszban van, akkor az egész családban háborús állapotok uralkodhatnak el, ezért olyan fontos, hogy valamilyen módon sikerüljön jóban lenni egymással. Világszerte milliónyi családot érint az anyós-meny viszály problémája, ezért végezték el a pszichológusok azt a kutatást, melynek során anyósokat kérdeztek arról, mitől éreznék közel magukhoz a menyüket. A válaszok alapján hat fő motívum rajzolódott ki a kutatók előtt, amire azt lehet mondani, hogy tessék: erre van szüksége az anyósok többségének ahhoz, hogy jóban legyenek a menyükkel.

1. Ha az anyós menye segítőkész

Természetesen ez nem lehet egyoldalú, szó sincs róla, hogy hagyni kell, hogy kihasználjon az anyósod, de érdemes átgondolni, hogyan lehetnétek kölcsönös alapon egymás segítségére.

2. Ha az anyós úgy látja, a fia boldog a menye mellett

Ebben az esetben meg kell vizsgálni a férfi kommunikációját az anyja felé. Lehet, hogy sokat panaszkodik a házasságról és nem mesél az anyósnak a boldog pillanatokról? Az biztos, hogy ez nem segíti elő a békét az anyós és menye között.

3. Ha a két nőnek van közös érdeklődési köre (a férfin kívül)

Nyitni kell egymás felé, ha komolyan szeretnél javítani a kapcsolaton, mert máshogy nem találtok közös érdeklődési kört, csak úgy, ha elkezdtek kötetlenül beszélgetni. Az anyósnak és menyének is aktívan ki kell vennie a részét abban, hogy közös pontot találjanak a férfin kívül is.

Anyós-meny kapcsolat

Mindkét oldalról kell közeledni egymáshoz (Kép: Getty Images)

4. Ha az anyós közel érzi magát a fiához

Lehet a háttérben elengedési probléma, hogy az anyós nem tud leválni a fiáról és úgy érzi, a menye miatt távolodott el tőle a gyermeke. Ez egy olyan konfliktus, amin a férfi és az anyós tud dolgozni, de főleg az anyóstól igényel nagyfokú önreflexiót, hogy ne a menyét hibáztassa, amiért felnőtt a fia.

5. Ha az anyós nem érzi azt, hogy a fia és a menye kizárja őt az életéből

Amikor már gyerekek is vannak, akkor hatványozottan igaz, hogy az anyós nagymama státuszát tiszteletben kell tartani, ha jóban akarunk lenni egymással. Persze ez nem azt jelenti, hogy nincs szükség határokra és kedvére jöhet-mehet bármikor. A jó kapcsolatnak fontos része az is, hogy a házaspár meghozza közösen a szabályokat a nagyszülőkkel kapcsolatban és együtt közvetítik azt a nagymamák, nagypapák, így az anyós felé is.

6. Ha az anyós és menye kettesben is tudnak programot csinálni

Ehhez szükség van mindkét részről arra, hogy békét akarjanak kötni egymással. Ha csak az egyik fél az aktív, aki javítani szeretne a kapcsolaton, akkor hiába minden küzdelem, mert csak kínos jelenet lesz a kettesben töltött program közös, hasznos időtöltés helyett.

A jó házasság:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top