Életmód

Betegségmegelőzés okosan (x)

Miért kell kiemelt figyelmet fordítani egészségünk megőrzésére?

A WHO meghatározása összefoglalja, hogy az egészség az egész életünket befolyásoló legfontosabb tényező, a legfontosabb értékünk: “az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya.” A megromlott egészségi állapot vagy egy betegség jelentős anyagi és lelki terhet ró a betegre és a családjára. A mozgásszegény életmód és az egészséges táplálkozás hiánya kulcsszerepet játszik az egészségünk hanyatlásában.

Tippek a hatékony egészségmegőrzés érdekében

Az egészség a szellemi, testi és lelki jólét állapota. Az egészség megőrzéséhez számos tényező hozzájárul: a táplálkozás változatossága, a testmozgás rendszeressége, az alvás minősége és mennyisége, valamint a lelki egyensúly fenntartása.
Milyen apró változtatásokkal tehetünk az egészségünkért a mindennapokban? A rendszeres kézmosás segít a vírusok és bacilusok terjedésének megállításában, a vitaminpótlás és a testmozgás pedig ellenállóbbá tesz minket bármilyen betegséggel szemben.

Betegségmegelőzés okosan (x)
Rendszeres kézmosás

A kórokozók terjedésének megállításában és a betegségmegelőzés elősegítésében a kezeink tisztán tartása az egyik leghatékonyabb mód.

Tippek a helyes kézmosáshoz:

  • Kézmosás után mindenképp szárítsuk meg a kezüket, lehetőleg pamut- vagy papírtörlővel, mert így eltávolíthatjuk a baktériumok jelentős részét.
  • Ne csak az illemhely használat után mossunk kezet, hanem naponta többször, különösen főzés és étkezés előtt, kilincsek megfogása, vagy tüsszentés után.

Vitaminok pótlása

Szervezetünknek szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra a megfelelő működéshez. A kórokozókkal és sérülésekkel szembeni védekezésben elengedhetetlen az emésztés és az immunrendszer megfelelő működése, melyet az esszenciális vitaminok pótlásával tudunk támogatni. A legfontosabb vitaminok, amelyek bevitelére oda kell figyelnünk a C-vitamin, a B-vitaminok, az A-vitamin, a D-vitamin, az E-vitamin, a K-vitamin, a jód, a vas, a magnézium és a kalcium!

Testmozgással az erős immunrendszerért

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a mozgás elengedhetetlen az egészség fenntartásához. Az emberi testmozgásra lett tervezve, már napi fél óra sétával sokat tehetünk az immunrendszerünk erősítéséért. A sporttól felélénkül a testünk, a vérben gyorsabban keringenek az immunitásért felelős sejtek, nagyobb eséllyel pusztulnak el a kórokozók, felpörög az anyagcsere, így a test védekező mechanizmusai is élénkebbek. Az egészség megőrzéséhez heti 150 percnyi mérsékelten intenzív testmozgást ajánlott végezni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top