nlc.hu
Életmód

Már vizsgálódik a hálapénz-kommandó

Főorvost vesztegetett volna meg a hálapénz-kommandó, de nem jártak sikerrel

Munkaköre miatt nagy a kockázat, ezért próbálkozott be nála a Nemzeti Védelmi Szolgálat.

A törvények szerint már büntethető, ha valaki hálapénzt ad vagy kap, és a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) dolgozói kapták meg a feladatot, hogy ún. megbízhatósági vizsgálatot végezzenek. Az ilyen vizsgálat során olyan valóságban is előforduló helyzetet hoznak létre mesterségesen, ahol meg tudják nézni, hogy a vizsgált személy eleget tesz-e szolgálati kötelezettségének, és befolyásmentesen látja-e el a feladatát.

Az MTI szerint a NVSZ nemrég egy budapesti kórház szív-, ér- és mellkas-sebészeti osztályának főorvosát igyekezett lefizetni, de nem jártak sikerrel.  “Esetében a vizsgálat elrendelésére előzetes kockázatelemzés alapján került sor, mivel az általa betöltött munkakörben magas a kockázata annak, hogy a betegek – betegállományra jogosító hamis orvosi igazolás kiadása érdekében, anyagi előnyt kínálva – megvesztegessék…Az eset kapcsán az NVSZ továbbra is fontosnak tartja annak kiemelését, hogy aki a vizsgálat során teljesíti munkaköri kötelességét és elutasítja a felkínált vesztegetési összeget, azt mindezek miatt nem érheti joghátrány” – áll a hivatalos közleményben.

A Napi.hu cikke szerint a hálapénz-kommandó 2021 június elejéig nem vizsgálódott tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt nagy volt az egészségügy leterheltsége. Amióta viszont van erre mód, volt, aki már lebukott, egy sportorvos a gyanú szerint több embernek is vizsgálat nélkül adott versenyengedélyeket. Amennyiben a a gyanú beigazolódik, akár öt év börtönre is büntethetik. 

(via Szabad Európa)

forint

Fotó: Pixabay/GeriArt

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top