Életmód
Szponzorált tartalom

Stresszoldás zöldteával? (X)

Egy friss kutatás eredményei szerint ma is szívesen nyúlunk ehhez a bevált megoldáshoz, például a járványidőszak elhúzódó stresszterhelésének ellensúlyozása érdekében. Te mire használod a zöldteát?

Kínában, ahonnan a teanövény, és a teafogyasztás szokása ered, főként zöldteát fogyasztanak, míg Indiában és Európában inkább a fekete tea kedvelt. A zöld, illetve a „hagyományos” fekete tea ugyanannak a növényfajnak a leveléből készül, a zöldteát a feldolgozás során pörkölik, amíg a fekete teát fermentálják (erjesztik). Ebből adódnak a beltartalmi különbségek: a zöldteában többféle flavonoid van, ami befolyásolja a teában lévő koffein felszívódását. A flavonoidok jól ismert antioxidánsok, számos kedvező élettani hatással – pl. érvédő, antibakteriális, gyulladáscsökkentő – bírnak. Egyik legismertebb hatóanyagáról, a L-teaninról azt feltételezik, hogy befolyásolja az agyban a gamma-amino-vajsavnak, egy fontos agyi ingerület átvivő-anyagnak a szintjét, ami a kérgi neuronok gátlása révén fejti ki stresszoldó hatását.

Stresszoldás zöldteával? (X)Ezzel a hatással egy nemrég publikált hazai kutatás adatai szerint mi, magyarok is tisztában vagyunk. Honfitársaink közel négytizede (37%) tudatosan próbálnak a stressz ellen védekezni. A nők válaszaiban a teázás gyakrabban fordul elő, ami pedig a gyógynövény-tartalmú készítményeket illeti, a nők közel kétszer akkora arányban fordulnak ezekhez, mint a férfiak. A magyarok 59%-a tudja, hogy a zöld tea egészséges, 58% tisztában van vele, hogy élénkíti az anyagcserét (a nők körében mindkét érték néhány százalékponttal magasabb), 15-15% ismeri a hangulatjavító, illetve a stresszoldó hatását. A válaszadók 28%-a fogyasztó hatást tulajdonít neki (az alapanyagcsere fokozásával összefüggésben valószínűleg nem alaptalanul). A válaszokból az is kitűnik, hogy a zöld teát többen kedvelik, mint a hagyományos (fekete) teát. Aki a zöld teát választja, azért dönt mellette, mert a válaszadók szerint egészségesebb (58%), természetes (57%), és jobb az íze (36%).

Úgy tűnik, a zöld tea igazi örökzöld a testi-lelki egészség megóvásában. Te mire használod?

https://www.magneb6.hu/cikkek/kutatas-a-magyarok-a-zold-teat-hasznaljak-a-stressz-megelozesere

MAT-HU-2100710 (2021.07.04.)

A cikk támogatója a Magne B6.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top