Életmód
Szponzorált tartalom

Annyira megszoktuk a home office-t, hogy vissza sem akarunk menni az irodába (X)

Néhány évvel ezelőtt aligha gondoltuk, hogy huzamosabb ideig is dolgozhatunk majd otthon. Azonban 2021-ben a home office már mindennapos fogalommá vált, és sokan legszívesebben továbbra is otthonról folytatnák a munkavégzést. De miért is ennyire előnyös a home office? Vannak hátrányai is? Ezeknek a kérdéseknek járunk most utána!

Miért olyan népszerű a home office?

Leginkább az alábbiak miatt dolgoznánk továbbra is otthon:

Rugalmas időbeosztás

Nemzetközi felmérések szerint a home office-ban dolgozók 40%-a leginkább a szabad időbeosztást tartja az otthoni munkavégzés elsőszámú előnyének. Ez persze nem meglepő, hiszen így sokkal könnyebben betervezhetjük a napirendbe a reggeli kocogást vagy éppen a kora délutáni főzést.

●       Tipp: Figyeljünk oda továbbra is a munkaidő és a magánélet közötti egyensúlyra! Habár kevesebb a kontroll, de nagyobb a felelősség. Ha nem szeretnénk, hogy az eddigi időbeosztásunk felboruljon, lehetőleg mindig ugyanakkor kezdjük és fejezzük be a munkát!

Kényelmes munkakörülmények

A home office berobbanása óta valószínűleg már mindenki tökéletesen berendezte a kisebb-nagyobb irodáját. Ezeket a komfortos körülményeket pedig már nem szívesen adnánk fel, főleg akkor, ha az irodában lévő kőkemény székekre vagy a szegényesebb technikai háttérre gondolunk.

Érdemes külön irodának berendezni otthon egy helyiséget?

●       Mindenképpen! Így az irodában csakis az aktuális munkára koncentrálva dolgozhatunk, bármiféle háttérzaj vagy zavaró tényező nélkül. Ehhez pedig egy kellően nagy íróasztal és egy ergonomikus irodai szék kiindulásnak már bőven elegendő lehet.

Nyugodt környezet

Otthon garantáltan nem kell aggódni amiatt, hogy a munkatársak túl hangos beszélgetése vagy a kapkodás közbeni káosz elvonja a figyelmünket. Ebben a csendes környezetben pedig kényelmes tempóban, teljes mértékben a munkára fókuszálva végezhetjük el feladatainkat.

Rear view of young brunette female sitting on white chair in front of computer monitor while looking throguh collection of photos

Miért olyan fontos a zaj- és stresszmentes közeg?

●       Több energia jut a nap hátralévő részére. Ha munkaidő közben a zsivaj és feszültség helyett valóban a teendőinkre figyelhetünk, a későbbi órákban is marad motiváció a szabadidős tevékenységekhez. Ennek köszönhetően egy izgalmas szakmai online konferencia megnézéséhez vagy a régóta halogatott délutáni sportoláshoz is lesz kedvünk.

Milyen hátrányai lehetnek az otthoni munkavégzésnek?

Ezen problémák megelőzésére tanácsos kiemelt figyelmet fordítani:

●       Hamar felborulhat a munka és a magánélet egyensúlya.

●       Időnként könnyen elterelhetik az otthoni események a figyelmünket.

●       Növekedhet az elszigeteltség érzése.

A home office tehát rövid idő alatt sokkal kényelmesebb munkavégzési körülményeket teremtett számunkra, mint amilyet gyakran a munkahelyi irodákban tapasztaltunk. Ezt a komfortérzetet pedig már minimum elvárjuk minden munkaadótól, ha nem biztosítanak lehetőséget az otthoni munkára.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top