nlc.hu
Életmód

2021 strandétele

Grillkukorica, tökfőzelék, répás hot-dog is lehet az idei Év Strandétele

Hetedszerre választják meg kedden az Év Strandételét a Balatonon. Ezúttal az nlc. is ott lesz a zsűritagok között, és igyekszünk a hét döntős parádés fogásait alaposan megszűrni. Következzen némi strandétel-história, majd a döntős ételek leírásai.

A hekk és lángos országában olyan feladat az, amire a Balatoni Kör vállalkozott, mint Galileo Galileinek volt anno bemagyarázni az egyháznak, hogy bizony a Nap helyezkedik el középen, nem a Föld körül kering minden égitest. Ez a nagy feladat márpedig az, hogy merjünk a strandon merészet álmodni, és ne a fenti strandkajákat csámcsogjuk el (a szezononkénti egy kötelező, és ízesen elnyammogott lángost e cikk szerzője se veti meg).

2015 óta rendezte meg minden évben a térség vendéglátósait tömörítő Balatoni Kör és a We Love Balaton közösen az Év Strandétele versenyt. Ebben célul tűzték ki a strandételek megújítását. Olyan ételek nevezését várták, amik egészségesek, lehetőleg környékbeli alapanyagokból készültek, egyszerűek, kreatívak, nyáriasak, gyorsan és könnyen bármilyen büfében elkészíthetőek és persze finomak is. 

Az utóbbi években sokféle büfé és bisztró sokféle étellel nyert. 2015-ben a fövenyesi Kalóz nyitotta a sort a Harcsa & Krumpli becenevű fish&chipsszel, majd 2016-ban jött a badacsonyi Kishableányban és a balatonboglári Palettában is kapható Big MEKK nevű kecskesajtos szendvics. Azóta egy kivétellel csak déli parti vendéglátóhely nyert. 2017-ben a Paletta győzött megint a Pulled Ponty nevű tépett halas szendójával, majd 2018-ban a balatonfenyvesi A Konyhám verte a mezőnyt a Gofcsi nevű gofri-tócsni mashuppal. 2019-ben a zamárdi Tiki Beach Bisztró egy koviubilevessel kápráztatta el a zsűrit, tavaly pedig először született megosztott első hely:

A balatonmáriafürdői Port Étterem BalaToros nevű hurka-kolbász mixével, valamint az alsóörsi Fogas Bisztró hal erőleves gombóccal nevű kreálmányával győzött.

A zsűrit egyébként minden évben gasztroújságírók tették ki (Magyar Konyha, Index, Street Kitchen, We Love Balaton etc.), de a Balatoni Kör tagjai, korábbi győztesek és tavaly óta elismert séfek is tagjai ennek. Idén nagy örömmel közöljük olvasóinkkal, hogy az nlc.hu is embert ad a zsűribe (e sorok szerzőjét), ami augusztus 3-án, kedden megy körbe a tó körül, végigkóstolva a döntősöket. No, de kik lettek a döntősök? Lássuk abc-sorrendben!

Balatoni Kör / Facebook

Balatoni Kör / Facebook

A Konyhám, Balatonfenyves 

Egy régebbi győztes, és a döntők rendszeres szereplője A Konyhám, ami a kurta, ám figyelemfelkeltő nevű Répa-doggal nevezett. Ez sárgarépa, rozmaring, vaj, sós karamell, rusztikus morzsa, pesztós majonéz, marinált gyömbér, szárított hagyma, bacon alapanyagokból áll össze. A sárgarépát rozmaringgal, vajjal, sós karamellel vákuumzacskóban levákuumozzák, majd szuvidálják 85 fokon kb. 1 órán át. Aztán a répát panírozzák és rusztikus morzsában kirántják. Végül az elkészült répát kettévágják és pesztós majonézzel, szárított hagymával, marinált gyömbérrel és baconmorzsával tálalják. 

Grillkukorica, tökfőzelék, répás hot-dog is lehet az idei Év Strandétele

Répa-dog (Fotó: A Konyhám)

Fogas Bisztró, Alsóörs

A címvédő sajnos kevés magyarázatot fűzött a nevezett ételhez, pedig a neve elég jól hangzik, ráadásul minden menzák legelátkozottabb ételével, a tökfőzelékkel kísérletezik. Szóval a nevezett étel a Gyömbéres tökfőzelék, füstölt tokhalas túrógombóccal, harcsatekerccsel. 

Grillkukorica, tökfőzelék, répás hot-dog is lehet az idei Év Strandétele

Gyömbéres tökfőzelék (Fotó: Fogas Bisztró)

Kedvenc Kávé és Delikát, Tihany

A tihanyi újonc nevező a mexikói elote balatoni verziója (az eredeti egy grillezett kukorica, amit majonézes-tejszínes szósszal kenegetnek be, csiliporral, sajttal, lime-mal öntözik), a fantázianév a Balote. Ugyanúgy meggrillezik a kukoricát, mint a tengerentúlon, majd jön rá a mártás: majonéz, zsíros tejföl, chilipaprika, zöldfűszerek (pl. snidling, újhagyma, koriander), só, Tekeresvölgyi füstölt orda finomra reszelve, kiegészítve egy érettebb sajttal (ők a szintén tekeresvölgyi Matuzsálemet használják). Az egészet lime-lével vagy verjus-vel ízesítik. A grillkukorica megkenése után még reszeltsajt-keverékkel is megszórják az egészet.

Grillkukorica, tökfőzelék, répás hot-dog is lehet az idei Év Strandétele

Fotó: Kedvenc Kávé és Delikát

Random Bagel Bar, Örvényes

Szintén új hely, no meg az északi part renoméjának megmentője a Random. Az ember persze elsőre felhúzhatja a szemöldökét, hogy nocsak, már a Balatonnál is ilyen divathullámok mossák a parti köveket. De elsőre úgy tűnik, a Mekk Mester Bagel nem mellényúlás, sőt a randomosok szerint a húsimádó vendégek is imádják. Lássuk, mi kerül a két, körgyűrű alakú, grill-lapon pirított pékáru közé: egészben sült cékla, rukkola, joghurtos-zöldfűszeres öntet, grillezett Dobosi kecskesajt (szentantalfai termék), epervelő.

Grillkukorica, tökfőzelék, répás hot-dog is lehet az idei Év Strandétele

Fotó: Random Bagel Bar

Tarow Bisztro, Balatonaliga

A Club Aliga körül mostanság kevés jó dolog történik, a kevéske egyike a gasztronómiai megújulás. Ennek egyik – Év Strandétele szempontból – újonca a Tarow Bisztró, amit a jachtkikötő szájába telepítettek. Ők vegán bundáskenyérrel neveztek, amit csak a reggeli hétvégi menüben lehet kapni. És hogy mi ez az étel? Csicseriborsó-lisztbundában sült bagett, guacamoléval, friss salátával és fekete sóval.

Grillkukorica, tökfőzelék, répás hot-dog is lehet az idei Év Strandétele

Fotó: Tarow Bisztro

Terasz, Balatonalmádi

Balatoni bokréta néven neveztek ételt az almádiak, aminek alapanyagai a következők: hajdinaliszt, friss saláta, füstölt keszthelyi tokhal, a veszprémi termelő Ivácson Attila keménysajtja. A teraszosok szerint olyan étel ez, mint a kedvenc virágcsokrunk, a kezünkbe adják és már mehetünk is. Óriás palacsintasütőn egy hajdinapalacsintát készítenek alapként, amit megtöltenek friss salátával, füstölt tokhallal, keménysajtforgáccsal, majd meglocsolják friss citrusos vinegrettel, végül pedig négybe hajtják. Az étel gluténmentes, de laktózmentesen is el tudják készíteni. 

Grillkukorica, tökfőzelék, répás hot-dog is lehet az idei Év Strandétele

Fotó: Terasz

Tiki Beach Bisztró, Zamárdi

Zamárdi Hawaii-stílusú bárja-bisztrója 2019-es győzelme óta másodszor próbálkozik a bajnoki cím behúzásával. Nevezett ételük idén az édesburgonya lángos szarvasraguval, áfonyás tejföllel és marinált meggyel. Azt írják az ételről, hogy egy könnyebb kovászos lángostésztába főtt összetört édesburgonyát kevernek, ezt kakukkfűvel ízesítik, végül 170 fokos olajban kisütik. A szarvasragut borókával, áfonyával és csokoládéval ízesítik, majd az egészet marinált meggyel, áfonyás tejföllel díszítik.

(A döntősök leválogatását a nevezők közül a Balatoni Kör tagjai végezték, egy 2020-ban kidolgozott, idénre finomított pont- és kritériumrendszer alapján. A kritériumok: az étel minősége, az alapanyagok eredete, ár-érték arány, design, kiszolgálás minősége, eredetiség és koncepció. Minden kritériumra maximum öt pontot kaphattak a helyek, a legtöbb pontot kapó hét hely került a döntőbe.)

Grillkukorica, tökfőzelék, répás hot-dog is lehet az idei Év Strandétele

Fotó: Tiki Beach Bisztró

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top