nlc.hu
Életmód

Kevesen veszik fel a 3. oltást

Nem nagy sláger itthon a 3. oltás: a háziorvosoknak úgy kell unszolni a pácienseket

A harmadik oltást augusztus elsejétől lehet felvenni, de nem tolonganak érte az emberek, a háziorvosokra pedig egy sor újabb feladat hárul.

Augusztus elsejétől Magyarországon is meg lehet kapni a koronavírus elleni harmadik oltást. Az emlékeztető oltás elsősorban a kockázati csoportba tartozó, veszélyeztetett embereknek ajánlott a második oltás után négy hónappal. A vakcinát a háziorvostól, vagy az oltópontokon lehet kérni.

Kevés a jelentkező

A Telex egy cikkében körbejárta a témát, és az általa megkérdezett háziorvosok tapasztalatai szerint egyelőre kevesen jelentkeznek a harmadik oltásért. Elsősorban a Sinopharmmal beoltott időseknek és veszélyeztetett betegeknek ajánlják a megerősítő oltást valamelyik nyugati vakcinával, de akad olyan szputnyikos, aki csak azért kér harmadik adagot, mert azt reméli, hogy egy nyugati oltással egyszerűbben tud külföldre utazni. 

Szputnyik V koronavírus elleni vakcina

Fotó: MTI / Balázs Attila

A Telexnek a háziorvosok arról számoltak be, hogy nagyon kevesen igénylik a 3. oltást, és az oltópontokon is sokszor üresjáratban dolgoznak az egészségügyi dolgozók. Egy fővárosi háziorvos szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ harmadik oltásról kiadott tájékoztatója alig volt használható, míg egy másik orvos azt mondta, nem a harmadik dózis beadása a legfontosabb kérdés most, hanem az, hogy valahogy sikerüljön „becsatornázni” a még oltatlanokat. 

Még több feladat jut a háziorvosokra

Mindeközben a háziorvosoknak közben folyamatosan újabb és újabb feladatokat ad a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Most az lenne a dolguk, hogy egyenként keressék fel a még nem beoltott, 60 év feletti pácienseiket, és győzzék meg őket az oltás fontosságáról. Ehhez listákat is kapnak a praxisukba tartozó, nem beoltott páciensekről. Az orvosoknak így alig marad idejük, a betegeikre. „Hogyan fér bele az időmbe az, hogy közben házaló ügynököt is játsszak?” – tette fel a kérdést az egyikük.

Az orvosok tapasztalatai szerint azok érdeklődnek leginkább a harmadik oltás után, akik Sinopharmot kaptak eddig, hiszen sokat lehetett olvasni, hogy a kínai oltás után igencsak alacsony ellenanyagszinteket lehetett mérni sok embernél, de arról máig nincs konszenzus, hogy ez egyértelmű jele-e annak, hogy a kínai oltás után nem alakul ki megfelelő védettség.

Kiemelt kép: MTI / Vasvári Tamás

Hírek a koronavírus-járványról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top