nlc.hu
Életmód

Új filmadaptáció a Pacsirtából

Törőcsik Mari szerepét vette át Döbrösi Laura

Hatvan év után ismét filmvászonra kerül a Pacsirta, Döbrösi Laura játssza Lator Margit szerepét, amelyet annak idején Törőcsik Mari formált meg.
Döbrösi Laura

Mamahotel, megfelelési kényszer és a mások kritikájától való félelem – Kosztolányi Dezső 1924-es regénye, a Pacsirta, talán ma még aktuálisabb, mint megjelenésekor. A könyvből 1963-ban készült filmadaptáció, mintegy 60 évvel később pedig ismét filmvászonra kerül a mű Paczolay Béla rendezésében. A részletekről maga a direktor mesélt az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában, ahol a parádés szereposztásról is szó esett.

Paczolay Béla és a Pesti Magyar Színház Kosztolányi Dezső Pacsirta című regényéből készített filmváltozatot, amelyben Péteri Lilla, Rancsó Dezső és Bede-Fazekas Anna mellett Haumann Máté és Döbrösi Laura is látható. Utóbbi Lator Margit szerepét játssza a filmben, akit annak idején, az 1963-as változatban Törőcsik Mari formált meg. Hogy miért lehet fontos üzenete manapság a Pacsirta tragikus történetének, arról a rendező, Paczolay Béla mesélt az M5 Librettó című műsorában.

„Bár Kosztolányi annak idején nem tudhatta, hogy így lesz, a külsőségek, mások véleményétől való rettegés és a mamahotel napjainkban is aktuális témák. Ez a történet megmutatja, milyen az, amikor a szülők és a gyermek egymás rabjaivá válnak, és nem veszik észre, hogy nem haladnak az idővel, miközben fejlődniük kellene. Azt hiszem, ezért nevezhető Kosztolányi Dezső műve a mai napig modernnek” – fogalmazott az M5 kulturális csatorna műsorában Paczolay Béla a produkció rendezője, akit az egyik főszereplő, Rancsó Dezső is elkísért.

„Bevallom, megpróbáltam újranézni az eredeti Pacsirtát, de képtelen voltam rá. Nem egyszerű a történet, így nem volt könnyű megtalálni a figurát önmagamban, de ebben sok segítséget kaptunk, Béla kiváló rendező. Ez a történet megmutatja, miért nem szabad elzárni magunkat a világ elől” – tette hozzá Rancsó Dezső, aki a címszereplő édesapját alakította a filmben.

A további részleteket a Librettó adásában lehet megtekinteni.

(Kiemelt kép: Instagram/Döbrösi Laura)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top