nlc.hu
Életmód

Védett ragadozó madarakat mérgeztek meg Turánál

Emberre is veszélyes idegméreggel mérgeztek meg védett ragadozó madarakat Turánál

Soha nem látott méretű ragadozómadár-mérgezés történt Tura környékén, nyomoz a rendőrség. A tettes emberre is veszélyes idegmérget használt.
Ragadozómadár-mérgezés Turánál

Augusztus elején jelezte az MME – Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, hogy soha nem látott méretű ragadozómadár-mérgezés történt egy turai vadásztársaság működési területén.

Mint azt a Facebook-oldalukon írják, több mint száz mérgezett csalétek és félszáz mérgezett állat teteme került elő néhány nap alatt a turai Szent András Dombi vadásztársaság működési területén. Az áldozatok 96 százaléka védett madár volt.

A rendőrség most azt írja a Police.hu-n, hogy augusztus 9-én, valamint az azt követő napokban, a madártetemek közelében talált húsdarabok előzetes szakértői vizsgálata megtörtént. A laboratóriumi vizsgálatok alapján

a húsdarabok olyan idegméregnek tekinthető összetevőt tartalmaznak, amely különösen a madarakra jelent végzetes veszélyt, de az emberre nézve is mérgezőnek minősül.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy aki – elsősorban a Tura, Galgahévíz és Hatvan közötti területeken – ismeretlen eredetű húsdarabot talál, ne érintse meg, ne nyúljon hozzá, ne vigye haza, ne fogyassza el és ne etesse jószágaival, hanem értesítse a rendőrséget!

Eközben a gödöllői rendőrök továbbra is keresik a tettest, egyeztettek az illetékes vadásztársaságokkal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival, és a közös járőrszolgálatból is mindenki kiveszi részét.

A természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt nyomozást folytató Gödöllői Rendőrkapitányságon továbbra is várják azok jelentkezését, akik érdemi információval tudják segíteni a felderítést.

(Kiemelt kép: Police.hu)

Rengeteg madarat megmérgeznek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top