nlc.hu
Életmód

Besokalltak a harangjátéktól

Kiborítja a templomi harangjáték a Vas megyei Torony lakóit, naponta 13-szor szólal meg

Harangjáték miatt áll a bál a toronyiak körében, sokan el akarják némíttatni.
harang

Kilenc éve hallgatják a toronyiak az ajándékba kapott templomi harangjátékot, ami néhány ott lakót zavar. Ők Székely János megyés püspököt keresték meg panaszukkal, tőle várják a megoldást. A polgármester aláírásgyűjtésbe kezdett a harangjáték megmaradásáért – számolt be a vaol.hu.

A templomban 2012 óta 8 és 20 óra között óránként, az időt jelző harangszó után szólal meg a harangjáték. Nem mindig ugyanaz: a 132-féle dallam közül általában mindig a liturgikus időszaknak megfelelő. Ám nem mindenki örül a 20-30 másodperces zenének – különösen a templom melletti utcában élők -, ők azt szeretnék, ha a templom harangja nem napi 13-szor szólalna meg, ők beérnék a napi 2-3 harangjátékkal, valamint azt kérik, hogy vasárnap egyáltalán ne szólaljon meg. Két, a templom szomszédságában élő lakó is azt állítja, el akarták adni a házukat, de a harangjáték miatt nem tudták.

A polgármesterszerint a falu lakói megszerették a harangjátékot és állítja, soha semmiféle panasz nem érkezett azzal kapcsolatban, hogy bárkit zavarna. Úgy véli, a hagyományosan katolikus falu hitélete szempontjából fontos, hogy a harangjáték a jelenlegi formában megmaradjon.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top