nlc.hu
Életmód

A gyömbér jótékony hatásai az egészségre

Gyömbérszezon: mindent, amit a gyömbérről tudni érdemes

Frissen, szárítva, porként vagy akár olajként, a gyömbért sokféle módon felhasználhatjuk, ráadásul igazi vitaminbomba a testünknek. Hoztunk pár nyomós érvet, miért érdemes beiktatni az étrendbe.

Arról már bizonyára mindenki hallott, hogy a gyömbér igazi alappillére az egészséges, erős immunrendszernek. De mi mindenre jó még?

Mindent, amit a gyömbérről tudni kell

Fotó: Getty Images/Science Photo Library

Bevethető fertőzések ellen

A gyömbér egyedi illata és íze a természetes olajokból származik, ezek közül a legfontosabb a gyulladásgátló és antioxidáns hatással rendelkező gingerol, ami a fertőzések kockázatát csökkentheti.

A gyömbér hatékonyan csökkentheti a vércukorszintet és a szívbetegségek kockázatát, de segíthet a krónikus emésztési zavarok kezelésében, légúti betegségek, emésztőrendszeri panaszok, emelkedett vércukorszint, gyulladások, fájdalmak, reumatikus panaszok, a bőr és a haj problémái, fogfájás, fülgyulladás, visszér esetén is.

Menstruáció ellen

A gyömbérpor jelentősen csökkentheti a menstruációs fájdalmat. Egy vizsgálatban 150 nő fogyasztott 1 gramm gyömbérport naponta, a menstruáció első 3 napján, és kiderült, hogy fájdalomcsökkentő hatása a gyógyszerekével is felér.

Hatással van az agyműködésre

Javíthatja az agyműködést. Az oxidatív stressz és a krónikus gyulladás felgyorsítja az öregedési folyamatot, és egyes tanulmányok eredményei azt mutatják, hogy a gyömbér védelmet nyújt az agy életkor okozta károsodásaival szemben.

Mindent, amit a gyömbérről tudni kell

Fotó: Getty Images/Westend61

Csökkenti a vércukorszintet

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél figyelték meg, hogy amikor naponta 2 gramm gyömbérport ettek meg, egy hónap után 10 százalékkal csökkent a cukorszintjük.

Mennyi gyömbért érdemes fogyasztani naponta?

Felnőttek napi adagja maximum 4 gramm friss gyömbér. 2 év alatti gyermekeknek ne adjunk gyömbért. 2 év feletti gyermekek napi adagja maximum 1 gramm, de kizárólag szükség esetén.

Ami hű társad lesz az őszi-téli szezonban: gyömbéres méz

Nagyon egyszerű elkészíteni, és a hűtőben egy-másfél hónapig is eláll: a megtisztított gyömbért reszeljük le, tegyük egy kis befőttesüvegbe, és öntsük fel annyi mézzel, hogy az ellepje. Keverjük össze alaposan, és egy-két órán belül már fogyasztható is.

Hogyan tároljuk?

A friss gyömbér nejlonzacskóban egy hűvös kamrában akár két-három hétig is eláll. A fel nem használt, hámozatlan gyömbért légmentesen tekerjük alufóliába, és tegyük a hűtőszekrény zöldséges rekeszébe.

A gyömbér nagyobb mennyiségben fogyasztva különféle emésztési panaszokat okozhat. Mivel csípős fűszer, epebetegek számára, főleg aktív epehólyag-gyulladás és epekövesség esetén nem javasolt a fogyasztása.

Olvass tovább immunerősítés témában!

 

(Nyitókép: Getty Images/krisanapong detraphiphat)

(Forrás: itt és itt)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top