nlc.hu
Életmód

Elpusztult a gondozója szelfijével világhírűvé vált gorilla

Elpusztult a gondozója szelfijével világhírűvé vált gorilla

Ndakasi annak a parkőrnek a karjaiban halt meg, aki annak idején megmentette. A gorilla azután lett világhírű, hogy gondozója szelfijén pózolt.

Elpusztult a hegyi gorilla, amely két éve vált az internet sztárjává azzal, hogy egy gondozó szelfijén pózolt a Virunga Nemzeti Parkban a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

A híres 2019-es szelfin, amelyet Mathieu Shamavu, az állatmenhely munkatársa készített a Föld napján, a két immár felnőtt gorilla felegyenesedve nézett a kamerába.

A szokatlan története és egyénisége miatt is ismert nőstény gorillát, Ndakasit 2007 óta nevelték a Senkwekwe Központ gondozói, mivel a családját orvvadászok ölték meg. Ndakasi a Senkwekwe Központ keddi közleménye szerint szeptember 26-án halt meg hosszú betegség után.

A gorilla annak a parkőrnek a karjaiban halt meg, aki annak idején megmentette. Egy, a nemzeti park által közzétett fotón Ndakazi testét a földön ülő Andre Bauma tartja az ölében.

Ndakasi egy másik elárvult gorillakölyökkel, Ndezével együtt került a Senkwekwe Központba. Ők lettek a menedék első hegyigorilla-lakói. A párhetes, 2,4 kilós Ndakasira Bauma bukkant rá. A kölyök halott anyjába kapaszkodott, akit orvvadászok lőttek fejbe. A gorillabébi túl sérülékeny volt ahhoz, hogy visszatérjen a vadonba, ezért a nemzeti parkban nevelték fel különleges gondoskodás mellett. A főemlős felnőve is afféle pótanyaként tekintett Baumára.

Ndakasi, a gorilla

A fiatal Ndakasi, a megmentett hegyi gorilla és a gondozója egy régebbi képen (Fotó: Virunga.org)

Az 1925-ben Afrika első nemzeti parkjaként megnyitott, 7800 négyzetkilométeren elterülő Virunga Nemzeti Parkban él a világ mintegy ezer példányra becsült hegyi gorilla (Gorilla beringei beringei) populációjának több mint fele.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top