nlc.hu
Életmód

Két országban is felfüggesztették a fiatalok oltását a Moderna vakcinájával

Két országban is felfüggesztették a fiatalok oltását a Moderna vakcinájával, ez az oka

Egy lehetséges mellékhatás miatt döntött így Dánia és Svédország.

Dánia felfüggesztette a Moderna koronavírus elleni vakcinájának alkalmazását 18 év alattiak számára, miután olyan jelzéseket kaptak, hogy az oltóanyag a fiatalok körében megnövelheti a szív gyulladásos megbetegedéseinek lehetőségét. Szerdán Svédország is közölte, hogy hasonló aggodalmak miatt szünetelteti a Moderna vakcinájának alkalmazását.A  legfőbb különbség a két ország intézkedése között, hogy a svéd hatóságok a 30 évesnél fiatalabbak esetében függesztették fel a Moderna-oltásokat, írja a hvg.

Magyarországon a 12-17 éves korosztályt jelenleg a Pfizer és a Moderna vakcinájával olthatják be. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) májusban ajánlotta, hogy már a 12-15 évesek is olthatók Pfizerrel, július végén pedig jóváhagyta a 12 és 17 év közötti fiatalok számára a Moderna Spikevax nevű vakcináját. Ami az esetleges mellékhatásokat illeti, az ügynökség korábban hangsúlyozta, ezeknek továbbra is kisebb a kockázatuk, mint a koronavírusnak. 

koronavírus elleni vakcina

A Moderna koronavírus elleni vakcinája a Békés Megyei Kormányhivatalban Békéscsabán 2021. május 31-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top