nlc.hu
Életmód

Hibás párásítók

Ezeket a párásítókat azonnal vidd vissza!

Tüdővérzést is okozhatnak, ha nem tisztítják őket. Sajnos egyes gépeket nem is lehet rendesen megtisztítani.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium légnedvesítők és aromadiffúzorok biztonságosságát vizsgálta és 20 termékből tizenhetet azonnal leparancsolt a boltok polcairól, a vizsgálat során ugyanis rémisztő, alapvető hiányosságok derültek ki ezekről a készülékekről. A jó minőségű, biztonságos légnedvesítők alkalmasak lehetnek az egészségkárosító hatások megelőzésére, a hasonló elven működő diffúzorok pedig aromaterápiás célt is szolgálnak, hiszen kellemes illattal tölthetik be a szobát. Csakhogy a készülékek tartályában penészgombák szaporodhatnak el abban az esetben, ha azok nincsenek rendesen és rendszeresen tisztítva. A penészgombák spórái a párologtatott vízzel együtt a levegőbe juthatnak, ami fertőzést vagy mérgezést okozhat.

párásító

Fotó: Unsplash

Az enyhébb tünetek között az irritált szem, orrfolyás, köhögés található, súlyosabb esetben pedig fejfájás, izomgörcs, esetenként akár tüdővérzés is kialakulhat azoknál, akik ezeket használják.

Mindez megelőzhető lenne azzal, ha a készülék úgy van kialakítva, hogy könnyen tisztítható legyen, ám a forgalomból kivont termékek nem feleltek meg ennek az elvárásnak. A szerkezeti hiányosságokon túl ráadásul a külső tápegység hálózati és törpefeszültségű részeinek nem megfelelő elválasztása, elégtelen szigetelése az áramütés kockázatát hordozza.

A bevizsgált termékek közül mindössze egyetlen ultrahangos párásító bírt antibakteriális tulajdonsággal, ami valóban megakadályozza a vízben lévő baktériumok elszaporodását.

A fogyasztóvédelmi hatóság haladéktalanul elrendelte a nem biztonságos termékek forgalomból való kivonását. A súlyos kockázatú árucikkeket a forgalmazóknak a vásárlóktól is vissza kell hívniuk. A gyászos eredmények indokolttá teszik, hogy az idén először vizsgált termékkör fokozott ellenőrzését a jövőben rendszeresen elvégezze a labor, írta at ITM.

A termékek tételes listája a Fogyasztóvédelmi Portálon megtalálható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top