nlc.hu
Életmód

A Facebook veszélyei iPhone-on

iPhone-od van? Töröld a Facebookot!

A Facebook hárít, nem tagad.

Azt írja a HVG, hogy eddig úgy tűnt, az Apple egy érdekes funkcióval alaposan megnehezítette a Facebook adatgyűjtő tevékenységét a cég telefonjain, most viszont arról hallani, hogy a „kékek” alattomos trükkökkel mégis folytatni tudják azt, amitől elvben eltiltotta őket a felhasználó. Az iOS 14 egyik érdekes újítása volt az alkalmazáskövetés átláthatósága, mely az Apple akkori megfogalmazása szerint több céget is kényelmetlen helyzetbe sodorhat. Nem nehéz kitalálni, kiknek üzentek: többek közt az éppen az anyacéget átnevező Facebooknak is, melyről számtalanszor kiderült már, milyen sok információt „szivattyúznak ki” a készülékekből és azzal együtt természetesen a felhasználókról is.

Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

Az amerikai Forbes-nak nyilatkozó kiberbiztonsági kutatók most azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a Facebook a fenti funkció aktiválása ellenére is képes nyomon követi a mobilt és tulajdonosát. A kiberkutatók, Talal Haj Bakry és Tommy Mysk szerint aggasztó, hogy egy vállalat a felhasználó háta mögött végez olyan tevékenységet, amelytől egyértelműen eltiltották.

A Facebook válaszában nem tagadta a dolgot, és hangsúlyozták, hogy annak (például) a panorámafotók készítéséhez van köze. A szakértők viszont úgy vélik, hogy egy ilyen funkcióhoz nem szükséges állandóan figyelni, vagyis azt csak bizonyos helyzetekben kellene aktiválni. A Facebook azonban nem így tesz. A szakértők úgy összegeztek: akinek fontos a magánélete és iPhone-t használ, törölje a Facebook alkalmazását a készülékről.

A kutatók jelezték: a Facebookhoz tartozó WhatsApp és az Instagram is végez hasonló tevékenységet, de előbbinél legalább teljesen kikapcsolható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top