nlc.hu
Életmód

A koronavírus reprodukciós rátája Magyarországon

Berobbant a járvány Magyarországon: nálunk a legmagasabb a vírus reprodukciós rátája a világon

Nálunk a legmagasabb a koronavírus reprodukciós rátája, minden jel azt mutatja, hogy berobbant itthon a járvány.
Maszkot viselő idős nő sétál Budapesten

Magyarországon a legmagasabb a koronavírus reprodukciós rátája a világon a legfrissebb adatok szerint – számolt be az RTL Klub Híradója.

A ráta azt mutatja meg, hogy egy beteg mennyi másik embert fertőz meg. Az Our World in Data október 28-i adatai szerint a reprodukciós ráta így alakult a világban:

  1. Magyarország 1,85
  2. Kolumbia 1,76
  3. Csehország 1,68

Boldogkői Zsolt virológus szerint eddig Magyarországon viszonylagos nyugalom volt, de most keleten tombol a járvány, és úgy tűnik, nálunk is berobbant.

Röst Gergely matematikus a Portfolio.hu-n megjelent cikkében arról írt, hogy az utóbbi hetekben gyorsult a járvány terjedése Magyarországon. A matematikus szerint a negyedik hullám most ért el olyan csoportokat és régiókat, ahol alacsonyabb az oltottság, és ezért gyorsabb a vírus terjedése.

Röst szerint a negyed hullámot már egy újabb oltási kampány sem tudná érdemben befolyásolni, mert ehhez kevés az idő. Hozzátette, a negyedik hullám csúcsát a szélesebb körű maszkhasználattal lehetne enyhíteni.

(Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton)

Negyedik hullám az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top