nlc.hu
Életmód

A Pfizernek is van koronavírus elleni tablettája

A Pfizer is előállt a saját koronavírus elleni tablettájával

A készítmény mintegy 90 százalékos hatékonysággal rendelkezik.

Egy nappal azután, hogy a Merck gyógyszergyártó bemutatta a világ első, szájon át szedhető koronavírus elleni tablettáját, a Pfizer is előállt sajátjával – írta a CNN nyomán a Hvg.

gyógyszer, tabletta

Képünk csak illusztráció (Fotó: Pexels)

A készítményt egy ritonavir nevű szerrel kombinálva vizsgálták a PF-07321332 névre hallgató teszt során. A kombinálásra azért volt szükség, mert így első tabletta sokkal lassabban bomlott le a szervezetben, az általa nyújtott védelem pedig tovább tartott.

A készítők azt állítják, hogy:

  • A készítmény mintegy 90 százalékos hatékonysággal rendelkezik és jelentős mértékben képes csökkenteni a halálozás, illetve a kórházba kerülés kockázatát is.
  • A tablettát olyan felnőtteken tesztelték, akik bizonyítottan covidosok voltak; és 3-5 napig szedték, az első tünetektől kezdve. 
  • A tablettát kapó 389 személyből mindössze hárman kerültek kórházba. Azok közül viszont, akik a placebót kapták (ők 385-en voltak), 27 beteg, és heten el is hunytak közülük. A készítményt szedőknél nem történt haláleset.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top