Jakab Ferenc szerint készüljünk fel az ötödik hullámra

Á.K. | 2021. November 09.
Jelenleg a koronavírus negyedik hullámával küzd Magyarország, de Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológus professzora szerint nem ez lesz a koronavírus utolsó hulláma.

A professzor szerint fel kell készülnünk arra, hogy újabb, erősebb és jobban fertőző variánsok jelennek meg, hiszen ez a vírus is fejlődik, megvan a maga evolúciója. Az új mutáció egy új, elhúzódó fertőzéshullámot hozhat magával. A szerencsénk az, hogy az elmúlt két év alatt már jobban kiismertük a koronavírust, és az RNS-vakcinákat akár néhány hét alatt hozzá tudják igazítani egy újabb mutációhoz, amennyiben megvan a genetikai kódja – mondta az ATV Híradójának.

Jakab Ferenc szerint lesz ötödik hullám (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Jakab Ferenc szerint reménykeltő az is, hogy közben a Pfizer már a koronavírus-gyógyszer terén is az élen jár, ami azért is fontos, mert a vakcinák nem minden embernél használhatók. „A vakcina fejlesztésének és a gyógyszeres terápiának párhuzamosan egymás mellett kell haladnia a Covid esetében” – magyarázta, hozzátéve, hogy hamarosan egy magyar fejlesztésű orrspray is rendelkezésre állhat, ami a vírus terjedését a nyálkahártyában akadályozhatja meg. Az alapja egy csirkében termelt antitest. Jakab szerint nem tudni, meddig cirkulál még köztünk a vírus, de az biztos, hogy oltással mérsékelhető egy következő járványhullám erőssége.

Exit mobile version