Életmód

Jakab Ferenc: Nem pezsgőt kell most bontani, a vírus továbbra is itt van közöttünk

Amíg nem lesz hatékony oltás, kisebb járványokat okozhat a koronavírus, ezért ünneplés helyett fel kell készülni arra, nehogy gond legyen – mondta Jakab Ferenc virológus.
Jakab Ferenc virológus

Továbbra is csak a távolságtartási szabályok betartása az egyetlen védekezési mód a koronavírus ellen – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem tanára.

A kutatási akciócsoport vezetője azt mondta, a szigorú korlátozások miatt sikerült a járványgörbét ellaposítani, ezért érthető volt az igény a lazításra. Ám a vírus továbbra is itt van közöttünk, és miután elkezdtek mozogni az emberek az országban, a koronavírus is új erőre kaphat.

„Tehát nem pezsgőt kell most bontani, hanem felkészülni arra, nehogy gond legyen”

– fogalmazott Jakab Ferenc.

A szakember szerint a meleg időnek nem sok hatása van a vírusra, legfeljebb a terjedés sebességét csökkenteni, de ettől még a vírus nem fog eltűnni. A legvalószínűbb forgatókönyvnek azt tartja, hogy a koronavírus ősszel visszatér, de az is reális eshetőség, hogy el sem tűnik, és amíg nem lesz hatékony oltás ellene, kisebb járványokat okoz majd.

A virológus arról is beszélt, hogy jelen pillanatban 10-12 ígéretes vakcinafejlesztés zajlik, ezek közül már talán öt is klinikai vizsgálati szakaszban tart. A tudományos közösségben most összefogás van, a verseny háttérbe szorult, de az is nagy kérdés, mi történik, ha valaki elkészül a hatékony vakcinával. Odaadja-e a receptet más országoknak, vagy megtartja magának a jogot a gyártásra? Ezt még nem lehet tudni.

Ha lesz is oltás, mindenkinek nem adható, bizonyos betegségekben szenvedők például nem kaphatják meg. Ezért a vakcinát ki kell egészíteni olyan kezeléssel is, ami fertőzés esetén hatékony. Ám ha a lakosság 60-70 százaléka megkapja az oltást, nyájimmunitás alakul ki, és nem tud pandémia kialakulni. Viszont először a gyógyszer készülhet el, mivel egy másik betegség ellen alkalmazott készítményt tudnak alkalmazni, ami gyorsabb folyamat.

Jakab Ferenc szerint tény, hogy az idősebbek és a krónikus betegségben szenvedők fogékonyabbak a vírusra és súlyosabb klinikai tüneteket produkálnak, de a fiatalok sincsenek biztonságban. Nagyon fontos az immunrendszer állapota, amiben nagyok az egyéni különbségek. A szakember nem hisz abban, hogy önmagában a C- vagy D-vitamin segítene, és arra sincs tudományos bizonyíték, hogy a BCG-oltás segítene a vírus leküzdésében.

Egyelőre úgy tűnik, hogy aki átesett a fertőzésen, annál 1-3 évig tartó védettség alakul ki. De ezt pontosan még nem tudják, és függhet attól is, hogy először milyen erős tünetekkel vészelte át a vírust.

„Ez nagyon jó lecke volt az emberiségnek mondta Jakab Ferenc. – Mi az előadásainkban már hosszú évek óta azt mondjuk, hogy egy ilyen járvány az utazás, a szokások, a globalizáció miatt egyszerűen megállíthatatlan, és erre most itt az élő példa.”

(Kiemelt kép: YouTube/PTE1367)

További hírek a koronavírus elleni oltásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top