Életmód

Működni látszik a koronavírus-vakcina, biztatóak az első emberkísérletek

Úgy tűnik, az oltóanyag hatására az immunrendszer elkezdi termelni a koronavírus elleni antitesteket.
koronavírus vakcina emberkísérlet

Nagy erőkkel dolgoznak a tudósok a koronavírus-vakcina kifejlesztésén, jelenleg nagyjából 80 kutatás zajlik szerte a világban. Az első embereken tesztelt oltóanyag az amerikai Moderna nevű vállalat mRNA-1273 nevű készítménye volt, amelyről most biztató hírek érkeztek.

Ez a koronavírus elleni vakcina nem elölt vagy legyengített kórokozókat tartalmaz, hanem a vírus örökítőanyagának egy részét, így nem is tudja megfertőzni a pácienseket. A kísérletben 45 ember vesz részt, de egyelőre csak az első 8 résztvevő eredményét elemezték ki.

Úgy néz ki, hogy a vakcina hatására az immunrendszer elkezdi termelni az ellenanyagokat. Akik a legkisebb dózisban kapták a készítményt, azoknak a szervezete ugyanannyi antitestet termelt, mint akik sikeresen felépültek a koronavírusból. Közepes mennyiségű oltóanyag esetén pedig jelentősebb több antitestet mutattak ki, mint a betegségen túlesetteknél. (A nagy dózissal járt a legtöbb mellékhatás.)

A szélesebb körű vizsgálatok júliusban kezdődhetnek, akkor már azt vizsgálják, valóban véd-e az oltás a fertőzéssel szemben.

(BBC via 444)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Getty Images)

Olvass még a koronavírus-vakcina fejlesztéséről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top