Egészség

Szeptemberben már bejegyeztetné a koronavírus elleni vakcináját az orosz kutatóintézet

Oroszországban jelenleg minimum hét vakcina fejlesztése folyik a koronavírus ellen.
Lámák antitestéből nyernék ki az új vakcinát.

Júniusban befejezi a prototípusok preklinikai tesztelését, szeptemberben pedig be is kívánja jegyeztetni a Covid-19-fertőzés elleni vakcináját a novoszibirszki Vektor intézet – jelentette be Rinat Makszjutov, a novoszibirszki állami kutatóközpont vezérigazgatója.

Mint mondta, Putyinnak az április 15-én kiadott, a koronavírus elleni vakcina kifejlesztése szakaszainak lerövidítésére vonatkozó rendeletének köszönhetően arra számít, hogy a vakcinát szeptemberben már be lehet jegyeztetni. 

Oroszországban jelenleg minimum hét vakcina fejlesztése folyik a koronavírus ellen.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester bejelentette, hogy a fővárosban péntektől tömeges és ingyenes antitestszűrés kezdődik, a populációimmunitás fokának meghatározására. A tesztelés során több alkalommal mintegy 70 ezer, véletlenszerűen kiválasztott helyi lakostól fognak mintát venni.

Az Oroszországban a járvány kezdete óta elvégzett tesztek száma csütörtökre meghaladta a 6,1 milliót. Az elmúlt nap alatt 205,5 ezer szűrést végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 259 198 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Putyin egyébként videokonferencián a 20. század atom- és űrprogramjához hasonlította a genetikai kutatások fontosságát. Sürgette egy olyan programstruktúra kialakítását, amely lehetővé teszi a tudományos eredmények mielőbbi gyakorlati hasznosítását. 

Oroszországban egy nap alatt 9974-gyel 252 245-re nőtt az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma a csütörtökön nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint. Az új esetek 40,6 százaléka tünetmentes. A május 9. óta csökkenő napi növekmény május 2. óta először nem érte el a 10 ezret, aránya pedig rekordalacsony, 4,1 százalékos volt. A fertőzés terjedésének együtthatója (azon személyek száma, akiket egy Covid-beteg megfertőzött a karanténba zárása előtt) először csökkent 1 alá.

(MTI)

(Kiemelt kép: illusztráció, Unsplash)

Koronavírushelyzet Oroszországban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top