Mindennapok

Koronavírus itthon: október-novemberben jöhet a járvány második hulláma

A szakemberek szerint a koronavírus-járvány nyáron lelassul, majd ősszel lecsap a második hullám.

Magyarország az első csatát megnyerte a koronavírussal szemben, de a vírus várhatóan októberben, novemberben második hullámban újra támad majd” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

koronavírus szűrővizsgálat

Reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálat a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján Budapesten, Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A vírus nem szabadult el, sikerült kialakítani a védekezés módszereit, időt nyertünk, és sikerült felkészíteni az egészségügyet a védekezésre” – fejtette ki a kormányfő, hozzátéve: az egészségügyben most egyszerre kell járványügyi készenlétet tartani és végezni a normális gyógyítási munkát. “A vírus nem ment el, csak felkészültünk a vírus következő támadásának kivédésére, mert a szakemberek szerint lesz második hullám egy nyári lassulás után” – mondta.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a védekezés következő szakaszában is fenn kell tartani az időseket védő szabályokat, és külön előírások kellenek a legfertőzöttebb Budapestre és Pest megyére, az elhunytak 80 százaléka ugyanis innen származik. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ha Budapesten sikerül a halálozási arányt csökkenteni, nem fognak habozni, hogy a fővárosiaknak is újraindulhasson a normális élet.

(MTI)

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top