nlc.hu
Aktuális

Vattay Gábor elemző a koronavírus-helyzetről

Elemző: ugyanannyi az oltott a kórházakban, mint az oltatlan

Újból veszélyzetetetté válik a lakosság jó része, mondja az elemző.
Koronavírus, 3. oltás

Hosszan elhúzódhat a negyedik hullám – mondta Vattay Gábor elemző a Népszavának. A szakértő szerint a pandémiát „táplálja”, hogy sokan válnak újra veszélyeztetetté, mivel nem kérik a harmadik oltást. Így akár áprilisig is elhúzódhat a járvány, amely során akár folyamatosan négyezer körüli kórházban ápolttal és napi hatvan halottal is lehet számolni – derül ki a járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetőjének prognózisából.

A szakember rövid távon az esetek számának gyors felfutását, majd mérsékelt visszaesését, azaz egy tüskét lát a járványgörbén. A várható jelenséget azzal magyarázza, hogy két hatás összegződik: a járvány most tapasztalt terjedéséhez hozzáadódik annak következménye, hogy folyamatosan egyre többen veszítik el az első két oltással szerzett védettségüket. Mivel korábban nagy hullámokban kapták a második oltást az emberek most ugyanilyen nagy tömegben kezdik is elveszíteni védettségüket azok, akik nem veszik fel a harmadik vakcinát. A szakértő ezt azzal a képpel próbálta érzékeltetni: mintha mindig újabb és újabb köteg száraz fa táplálná a járvány tüzét. Így a szakértő szerint a tavaszig elhúzódó járvány jóslatát az alapozza meg, hogy a csak kétszer oltottak folyamatosan adnak utánpótlást a járvány terjedéséhez. Vattay Gábor szerint ezt a rossz forgatókönyvet egy erőteljes harmadik oltáskampánnyal lehetne elkerülni.

Itthon a járvány az elmúlt hétig exponenciális ütemben, de némileg csökkenő rátával terjedt. Szeptember elején a duplázódási idő két hét körül alakult, ami október első hetére majdnem három hetenkénti duplázódásra “szelídült”. Ennek oka az volt, hogy nagyjából változatlan körülmények között terjedt a vírus, az oltottak és nem oltottak száma érdemben nem változott. Ilyen körülmények között a járvány növekedési rátája némileg csökken csupán attól, hogy sok ember a fertőzés után immunissá válik.

Hozzátette: itthon hallgatnak arról, hogy mennyi az oltottak és oltatlanok száma a kórházakban. Vattay Gábor szerint a világon mindenütt annyi oltott van a kórházakban mint oltatlan. Ennek oka, hogy az ötödik hónap után az oltottak már csak négyszer védettebbek az oltatlanokhoz képest. Az idősebb népességben sokkal több az oltott, mint az oltatlan. Így például, ha az idősebbek között 80 százalék oltott és 20 százalék oltatlan, akkor a 80 százalék negyede ugyanannyi lesz, mint maga a 20 százalék, így aztán a kórházban fele-fele arányban lesznek oltattak és oltatlanok.

Kiemelt kép: MTI/Vajda János

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top