nlc.hu
Életmód

Halálbüntetés Észak-Koreában

Halálra ítéltek egy férfit a Squid Game sorozat miatt Észak-Koreában

Észak-Koreában már 2020 óta halálbüntetés jár a külföldi filmek birtoklásáért vagy terjesztéséért. Most a Squid Game miatt ítéltek halálra egy csempészt.

Halálra ítélték azt a férfit, aki becsempészte a világszerte nagy sikerű Squid Game című dél-koreai sorozatot Észak-Koreába, hogy középiskolás diákoknak adja tovább – írja a Variety. A hír az RFA független ázsiai, amerikai székhelyű rádión keresztül érkezett, állításuk szerint a sorozatot Kínából csempészte be az elkövető pendrive-okon, majd adta tovább a fiataloknak.

A csempész mellett a diákokat is súlyos büntetés várja azért, mert a Squid Game-re vetették a szemüket: „Egy diák, aki pendrive-ot vásárolt a csempésztől, életfogytiglani börtönbüntetést kapott, míg hat másikat, aki megnézte a műsort, öt év kényszermunkára ítéltek. A tanárokat és az iskolai adminisztrátorokat pedig elbocsátották, és munkatáborba száműzték” – jelentette az RFA.

Halálbüntetés a Squid Game miatt

Részlet a Squid Game című sorozatból (Kép: IMDb)

Nemcsak a Squid Game terjesztéséért és nézéséért jár ilyen szigorú büntetés Észak-Koreában, ugyanis 2020 decembere óta él az úgynevezett „reakciós gondolkodás és kultúra felszámolásáról” szóló törvény, amely megtiltja kulturális anyagok, például filmek, színdarabok, zenék és könyvek beléptetését és terjesztését az országban. A fő célja ennek a törvénynek, hogy a Dél-Koreából és az Egyesült Államokból származó média terjedését megakadályozza a súlyos büntetéssel.

Észak-Koreában mindig is illegális volt külföldi filmeket, tévéműsorokat és zenéket csempészni, de csak egy évvel ezelőtt szigorították a törvényt halálbüntetésre. Nem a mostani az első eset a törvény születése óta: májusban halálra ítéltek egy férfit, aki dél-koreai anyagokat tartalmazó meghajtókat és CD-ket árult, a családját pedig kényszerítették, hogy nézzék végig a kivégzést.

Halálbüntetés Észak-Koreában

Kim Dzsongun, Észak-Korea diktátora (Kép: Getty Images)

Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun szerint a külföldi filmek, zenék mellett azt is szigorúan büntetni kell, aki dél-koreai frizurát hord vagy dél-koreai szlengben beszél. Ennek szellemében például idén tavasszal három kamaszt átnevelő táborba küldtek csupán azért, mert a dél-koreai K-pop sztárokhoz hasonló frizurájuk volt. Mindezt azzal indokolta a diktátor, hogy a külföldi hatás „veszélyes méreg”, és fel kell lépni az ifjúságot mételyező antiszocialista jelenség ellen.

Értelmetlen törvények:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top