nlc.hu
Életmód

Elhunyt Virgil Abloh, a Louis Vuitton divattervezője

Tragikusan fiatalon hunyt el a Louis Vuitton divattervezője, Virgil Abloh

Három éve küzdött a rákkal. A divatvilág gyászol.

Negyvenegy éves korában meghalt Virgil Abloh, amerikai divattervező, az Off-White márka alapítója, a Louis Vuitton férfirészlegének művészeti vezetője. A szomorú hírt Instagram-oldalán tették közé, és a Louis Vuitton is egy posztban búcsúzott tőle. A divattervezőnél 2019-ben diagnosztizálták a ráknak egyik agresszív típusát, és az elmúlt években számos kezelésen vett részt a szívében kialakult angioszarkóma miatt, de sajnos 2021. november 28-án elveszítette a betegséggel folytatott küzdelmet. 

Virgil Abloh 1980. szeptember 30-án született az illinois-i Rockfordban, szülei első generációs bevándorlók Ghánából, édesanyja varrónőként dolgozott, édesapja pedig vezető beosztásban egy festékcégnél. Eredetileg építésznek tanult, de a zene, illetve divat is nagyon érdekelte, egyszer csak azon kapta magát az egyetemen, hogy az épületek helyett inkább pólókat tervez. 2009-ben Kanye Westtel együtt lettek gyakornokok a Fendinél, három évvel később pedig ő lett a rapper kreatív ügynökségének a kreatív vezetője, illetve ugyanebben az évben hozta létre a Pyrex Visiont, ami számára inkább művészeti projekt volt, nem üzleti vállalkozás.

Ugyan a márka sikeres volt, mindössze egy évet élt meg, Abloh ezután megalapította az Off-White márkát, ami a divatipar egyik legismertebb, legfelkapottabb márkája lett, és a tervező számos más nagy céggel dolgozott együtt, majd 2018 tavaszán nevezték ki a Louis Vuitton férfirészlegének élére. Abloh lett a harmadik afrikai származású tervező, akire egy ilyen komoly feladatot bíztak egy francia divatháznál. Őt csak Ozwald Boateng, a Givenchy férfirészlegének egykori kreatív vezetője és Olivier Rousteing, a Balmain művészeti vezetője előzte be.

Nagyon büszke vagyok rá, nincsen túl sok afrikai származású tervező, és egy olyan generáció számára nyitotta meg a kaput, akik szakítva a hagyományokkal, egészen egyedi módon ötvözik a nagy márkák darabjait az utcai viselettel. Virgil megmutatta nekik, hogy ez is egy járható út, és ez csak a kezdet 

– nyilatkozta jó barátja, Naomi Campbell.

(via Telex/Index)

Virgil Abloh

Virgil Abloh 2021 júliusában Párizsban (Fotó: Christian Vierig/Getty Images)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top