nlc.hu
Életmód

5 tipp, hogyan tisztítsd a birkaszőnyeget

Így tisztítsd ki otthon a birkaszőnyegedet, de a megelőző praktikákról se feledkezz meg!

Sok lakás kedvenc dekorációs eleme a birkaszőr-szőnyeg, de mit tegyünk vele, ha látjuk rajta a koszolódást, és otthon szeretnénk megoldani a tisztítást? 

A bárányszőr régóta az életünk része, a mai napig készülnek belőle a meleg téli ruhák, ágytakarók, és dekorációs elemnek is kiválók. Azonban mielőtt elrohannál vásárolni egy hófehér birkaszőnyeget, azt jó, ha tudod, hogy ez a fajta szőnyeg odafigyelést és ápolást igényel, már ha nem szeretnénk, hogy úgy nézzen ki, mint a sárban meghempergett Morzsi kutya.

birkaszőr, takarítás, praktikák

Kicsit melós, de fehéren lehet tartani a birkaszőrt (Fotó: Getty Images)

Ahhoz, hogy minél később szürküljön el a szőnyeg és ne váljon csomóssá a prém, az alábbiakat érdemes megtenni heti (némelyiket napi) rendszerességgel.

  • A szőnyeget mindennap rázd ki az erkélyen, vagy az udvaron. Ez az egyszerű, hétköznapi módszer kiküszöböli a felszíni szennyeződést és megakadályozza a porlerakódás kialakulását.
  • Hetente kétszer, és ha szükséges, még gyakrabban, száraz porszívóval menj át az anyagon. A juh bőrének hatékony tisztítása érdekében nemcsak a termék prémrészét kell porszívózni, hanem annak alját és a szőnyeg alatti padlót is.

Ha pedig már úgy látod, hogy a prém elkoszolódott, sárgul, szürkül, esetleg foltok találhatók rajta, akkor az alábbi módszerekkel visszahozhatod a fehérségét és a tisztaságát. 

1.) Száraz tisztítás:

Nem lesz másra szükséged, mint hagyományos keményítőre, egy ecsetre és egy drótkefére. Szórd meg a szőnyeget keményítővel és hagyd pár óráig hatni. Ennyi idő alatt a keményítő elnyeli a port és a piszkot. Ha azt látod, hogy a por szürkévé válik, akkor alaposan keféld át, vagy porszívózd ki. 

2.) Nedves tisztítás

A fehér báránybőr sárgaságát eltávolítja a hidrogén-peroxid. Egy liter vízben két evőkanál 3 százalékos peroxidot hígítunk, és a kapott anyaggal kezeljük a prém felületi rétegét. Ne dörzsöld a folyadékot a szőnyeg alsó rétegeibe!

3.) Mosógépben? Igen!

Sokan félnek a mosógépes tisztítástól, ám ha betartunk néhány alapszabályt, és nem sűrűn (havonta többször) alkalmazzuk, akkor nem okoz problémát, és különösebb nehézség nélkül tudod tisztára és fehérre vásárolni.

Amire figyelj:

  • Gyapjúhoz ajánlott mosószert, mosógélt használj.
  • A mosás hőfoka ne legyen több, mint 40 fok.
  • A centrifuga maximum 600/fordulatszám pörögjön.
  • A programok közül mindenképp a gyapjú, vagy a kímélő mosás funkcióját használd.

A szárításra különösen figyelj oda, napon és melegítőtest közelében (vagy rajta) ne szárítsd, és hajszárítót se használj, mert megkeményedik a bőr része. A legjobb, ha valamire kiteríted a prémet, és a szakemberek szerint a száradás ideje alatt érdemes rendszeresen rázogatni a szebb végeredmény érdekében.  Ha megszáradt, kefével szépen fésüld ki, és gyönyörködj a fehérségében!

4.) A rég bevált módszer: vazelin és tojás

Nem mindig a legújabb termékek a leghatékonyabbak, itt van például egy régi módszer, ami ma is kiválóan működik. Ha azt szeretnéd, hogy újra lágy és puha legyen a szőr, keverj ki két pohár vízben tojássárgát és a vazelint, majd kend be vele a szőrt. Hagyd a keveréket száradni a szőrön, és amikor úgy látod, hogy már jól megszáradt, alaposan keféld ki a prémet, és menj át rajta porszívóval is. 

(Forrás: via és via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top