nlc.hu
Életmód

Szexológus az első szexuális élményről

Tök oké, ha az első szex béna valakivel

Sokan csalódásként élik meg az első szexuális együttlétet a párjukkal, pedig nem aggódni kell, hanem összecsiszolódni.

„Jó ideje keresem a társamat, tinderezek, randizgatok, de folyton ugyanabba a helyzetbe kerülök: ahogy először lefekszem valakivel, nem érzem azt az átütő valamit, amit éreznem kellene. Csalódásként élem meg a szexet, pedig abban bíztam, hogy az exemmel való szakítás után végre megélhetem a vágyaimat. A volt kapcsolatom végén már egyáltalán nem volt köztünk szex, sokszor éreztem azt korábban is, hogy nem figyel rám úgy közben, ahogy nekem jólesne. Lehet, hogy emiatt várok többet a szextől?”

– huszonéves női olvasónktól kaptuk a levelet, aminek a témája az első együttlét valakivel. Az életben többször is előfordulhat, hogy első szexben van részünk azzal, akivel ismerkedünk. Olvasónk kérdése sokakban felmerülhet, akik várnak valamit a szextől, a nagy csinnadrattát, a tűzijátékot a végén. Elsőre. Pedig az első szex ritkán jó élmény valakivel. Ha neked is van kérdésed a szexről, saját magad működéséről, a saját szexuális önismeretedről, a saját testeddel való kapcsolatodról, akkor szexológus és párkapcsolati tanácsadó, Sereg Tímea várja a kérdésed a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre. 

 

Először lefeküdni valakivel ritkán jó élmény

Akár férfiakról, akár nőkről van szó, a szexben az a jó, ha nincsenek elvárásaink. Pláne olyan elvárások, amiket mások szexuális életéhez, vagy a filmekben látott egymásnak eséshez hasonlítanak. A szexnek van rejtélye, de ez nem titkos: az a lényege, hogy a jelenben legyünk együtt, elvárások nélkül, és betartsuk azokat az egészséges határokat, amik védenek mindkettőnket. Ezek pedig a következők:

  • Amikor eldöntjük, hogy sort kerítünk a szexre, akkor gondoljuk át, hogy milyen okból tesszük. Ha nyomást, kényszert érzünk rá, akkor rossz az irány.
  • Győződjünk meg arról, hogy a partnerben bízunk annyira, hogy tudjuk, tisztán tartja a testét, ápolt, nemi betegségektől mentes és nincs rossz híre. Ez utóbbi azért fontos, mert nagyon rosszul veszi ki magát, ha a szex után mások kinevetnek vagy kibeszélnek miatta.
  • Felejtsük el a spontán szex mítoszát, ez valójában nem létezik, hiszen már az ismerkedésnél úgy készülünk, hogy rendbe tesszük magunkat, hátha esetleg lesz valami a találkozásból.
  • Gondoskodjunk a fogamzásgátlásról és az esetleges nemi betegségek elkerüléséről.
első szex szexológus válaszol

fotó: Getty Images

Az első szex valakivel tele lehet bakikkal, kínos lehet, sőt, fájhat is. Szembetaláljuk magunkat idegen szagokkal, ízekkel, és ez is teljesen normális. Az elvárás, miszerint tökéletesnek kellene lennie, nem életszerű. Ott és akkor, amikor történik, azzal lehet a legjobban járni, ha az adott pillanatot figyeljük, azaz azt, milyen érzés a testnek az a bizonyos érintés. Mennyire izgató? Érdemes egészen apró részletekig csak a jelenben lenni, és még az orgazmus mítoszát is elengedni. Az ugyanis, hogy valaki, akivel életünkben párszor találkoztunk, tisztában legyen a testünk szexuális izgalmi állapotával, hogy milyen típusú és erősségű érintésre indulunk be, nem reális elvárás. 

A jó szexnek idő kell, éppen ezért is van, hogy azok az igazán kulturált szeretők, akik képesek megélni a jelent a szexben. Akik odafigyelnek a másikra is, de a saját izgalmuk is fontos számukra. A kölcsönösség valahol e kettő egyensúlyában is rejlik, nemcsak abban, hogy addig a határig megyünk el egymással, ami mindkettőnknek komfortos. Éppen ezért a szex akkor jó, ha azt a sok-sok görcsöt hátrahagyva a játékosságon van a hangsúly. Olvasónk tehát amit megél, az normálisnak mondható, és ha akad valaki, akivel kölcsönösen alakulnak az érzelmek, akivel van kémia, akkor idővel biztos, hogy minőségi lesz a szex.

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top