nlc.hu
Életmód

A pártanácsadó válaszol

“A párom folyamatosan bánt a súlyom miatt, de amúgy szeret”

70 kg voltam, amikor a párommal összejöttünk, majd ahogy teltek a hónapok, felszedtem több mint 20 kilót. Folyamatosan küzdök a kilók leadásával, a párom azonban folyton bánt a súlyom miatt. Többször is mondta, hogy egyébként szeret engem, csak az egészségemet félti. Ha nem változik a súlyom, el fog hagyni, keres egy jobb nőt, aki boldoggá teszi. Előttem egy évig járt együtt valakivel, aztán szakítottak és barátok maradtak. Hetente beszélnek egymással, pedig többször is elmondtam a páromnak, hogy nem tetszik, hogy folyamatosan hivogatják egymást. Az exével jót beszélget, a lány megvigasztalja ha erre van szüksége, velem pedig egyáltalán nem törődik. Most már ott tartunk, hogy titokban beszélnek egymással a tiltás ellenére is. Mit tehetnék?”

 – az olvasói levelet Xéniától kaptuk, akinek persze nem ez a neve és az aktuális névnapról neveztük el, hogy senki ne ismerje fel. A levélben olvashatunk önbizalomhiányról, féltékenységről, testképpel kapcsolatos problémákról. Ha neked is van kérdésed akár a párkapcsolatoban felmerülő gondokról, akár a szexről, akár a saját önbizalmadről, testedről, akkor Sereg Tímea pártanácsadó, szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre. A nevedet mindenképpen megőrizzük, és egyéb adatokat is átírunk, hogy senki ne ismerjen rád.

Mit lehet tenni?

A testtel kapcsolatos szégyenérzet sokaknál jelen van a mindennapokban. Vannak, akik állandóan azon aggodalmaskodnak, mennyit híztak, hogyan néznek ki, de vannak, akik csak időszakosan, pár perc erejéig szoronganak a külsejükön. Egyesek számára a szégyenérzet elsöprő lehet, ha a tükörbe néznek. Ez az érzés pedig megakadályozza őket abban, hogy reálisan és szeretettel közeledjenek saját maguk felé. Olvasónk ugyan nem ír arról, hogyan érzi magát a bőrében, de arról ír, hogy ha nem változik meg a külseje, akkor el fogja hagyni a partnere. Ez sajnos azt is jelenti, hogy jelenleg így, ahogyan van, nem szerethető, nem elfogadható. Pedig de, igenis mindenki szerethető úgy ahogyan van – ennek kellene lennie az alapnak a párkapcsolatban. Ez az úgynevezett elfogadás. A testtel kapcsolatban az elfogadásnak különösen fontosnak kellene lennie, hiszen a testünk állandóan változik, a menstruáció idején is, utána is, de az évek múlásával is változik a hormonok változásával. 

A kérdés inkább az, hogy olvasónk elhiszi-e magáról, hogy úgy ahogyan van szerethető, és fogyás ide vagy oda, az, hogy a partnere megjegyzéseket tesz a testére, hogy más nőkkel flörtöl, nem olvasónkról szól, hanem a partner személyiségéről. 

Az exről is érdemes beszélni, az, amit olvasónk leírt, egyfajta érzelmi köteléket jelent a két ember közt, amit olvasónk joggal érezhet valamilyen fajta megcsalásnak. Az érzelmi megcsalás mint olyan, létezik, tegyük fel magunknak a kérdést, mi fájna jobban, ha a partner egyéjszakázna egy ismeretlen nővel, akivel soha többé semmilyen kapcsolata nem lesz, vagy az, ha rendszeresen feljárna valakihez, akivel együtt főznek, nevetnek, filmeket néznek és beszélgetnek, egymás vállára hajtva a fejüket, de sosem szexelnek egymással. A kettő között talán ezzel a példával érzékelhető a különbség. 

párkapcsolat testsúly pártanácsadás

fotó: getty images

Az önfejlesztés lehet az egyetlen és a legjobb kiút ebből a helyzetből. Az lenne a legjobb, ha nem a fogyás miatt, hanem amiatt kezdene bele valamilyen mozgásformába, mert élvezi, szereti csinálni. Ez nemcsak a testet, hanem a lelket is erősíti, önbizalmat adhat. A hízás mértékével javasolnám, hogy olvasónk keressen meg egy endokrinológust, pár hónap alatt a több mint 20 kg hízás akár pajzsmirigybetegségre, cukorbetegségre vagy egyéb hormonális problémára is utalhat. Amennyiben beigazolódik egy vérvétel és egy endokrinológus szakember kivizsgálása után, hogy a hormonháztartás borult fel, akkor az orvosok által előírt gyógyszeres kezelés mellett egy dietetikus is fog tudni segíteni.

Érdemes a szakorvosok segítségét akár magánúton is kérni, drága, viszont a segítségükkel az az rossz érzés, ami minden egyes alkalommal, amikor a tükörbe néz olvasónk feltör, végre egy életre teljesen eltűnhetne. Ezzel együtt pedig a kétkedés is, hogy vajon a partner meddig marad mellette. Biztos, hogy nem a hízás a valódi ok az eltávolodásra, hiszen egy támogató partner segítene abban, hogy orvosok segítségével és a rendszeres mozgás mellett végre jól érezze magát olvasónk a bőrében. 

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top