7 hatékony menekülő útvonal a stressztől

Olga | 2022. Február 13.
A stressz mindenhol jelen van, elbújni nem tudunk előle, de hatékony technikákkal csökkenthetjük negatív hatásait.

A stressz olyan szinten jelen van már az életünkben, hogy szinte csodálkozva nézünk körül, ha van egy nyugodt délutánunk, amikor nem mászik a nyakunkra a járvány, egy random politikai balhé, vagy nem kap el egy általános szorongás a világ pusztulása miatt.

Egy felmérés szerint például az előző három évben a felnőttek 32 százaléka mondta azt, hogy folyamatosan stresszel, míg mostanra ez a szám 62 százalékra nőtt. A sok stressznek aztán egy sor negatív következménye lehet, köztük felbukkanhat az életünkben alvászavar, depresszió, hízás, hajhullás, magas vérnyomás, autoimmun jellegű betegség. A stresszt nem tudjuk teljesen kiiktatni az életünkből, de stresszcsökkentő technikákat bevethetünk ellene, hogy minél kisebb kárt okozzon a testi-lelki egészségünkben. Dr. Robert A. Lavine klinikai szakpszichológus a következő hét menekülő útvonalat javasolja, melyek segítségével felvehetjük a harcot a stressz ellen.

1. Lassú, tudatos légzés

A tudatos légzés segíthet az idegrendszer megnyugtatásában. A lelassított kilégzés során a paraszimpatikus idegrendszer – mely a szervezet nyugalmi állapotáért felelős – magához ragadja az irányítást a szimpatikus idegrendszer által irányított adrenalintermelés felett. Így csupán a légzés erejével képesek leszünk úgy hatni a saját szervezetünkre, hogy ne feszüljön meg annyira a stressz miatt.

2. Meditáció

A meditáció annyira népszerű, hogy talán nem is kell bemutatni. A lassú, tudatos légzéssel kombinálva még jobb hatást érhetünk el vele. Meditáció közben csökken a szorongás, az izomfeszültség és a vérnyomás – és ez csak néhány fizikai és mentális jó hatás a sok közül, amiről a kutatók eddig beszámoltak.

3. Tervezett aggódás

Érdekes technika, ami mindenképpen megér egy próbát, amikor egy füzetbe felírjuk az aggodalmaink főbb témáit, amint felmerülnek a fejünkben, ahelyett, hogy rágódnánk rajtuk naphosszat. Ezután kitűzünk egy olyan időpontot, amikor 15 percben csak ezekkel a témákkal foglalkozunk és gondolkodunk az aggodalmakon, lehetőleg megoldásorientált módon. Fontos, hogy amikor letelik a 15 perc, akkor csukjuk be a füzetet és térjünk vissza a napi tennivalókhoz, aggodalmak nélkül.

Stresszcsökkentő technikák (Kép: Getty Images)

4. Pozitív belső hang

A legtöbb stressz forrása mi magunk vagyunk, amikor egyáltalán nem pozitívan beszélünk saját magunkhoz. Lefestjük a legrosszabb forgatókönyveket a lelki szemeink előtt, katasztrófákat vizionálunk, még akkor is, ha nulla esélye van, hogy bármi rossz közeledne felénk. A stresszt ebben az esetben úgy lehet csökkenteni, ha a belső hangunkat pozitívabbra hangoljuk és nem készülünk gondolatban egyfolytában a világ végére.

5. Testmozgás

Nem azért kell testmozgást végezni, hogy nyáron jó testünk legyen a strandon, hanem azért, hogy megőrizzük a józan eszünket. A rendszeres testmozgás (heti 3-5 alkalommal 30 perc) rengeteget segít abban, hogy csökkenjen a szorongás és nyugodtabban teljenek a napjaink.

6. Kapjon el a flow

A stresszcsökkentő technikák közé tartozik az is, hogy olyan tevékenységet találjunk, ami közben elkap a flow, azaz annyira tudunk rá koncentrálni, hogy megszűnik a világ körülöttünk. Lehet ez bármilyen hobbi, kertészkedés, festés, horgolás… minden jöhet, amiben elmerülünk olyan szinten, hogy az elménk teljesen ki tud kapcsolni közben és elengedi a szorongást.

7. Társas kapcsolatok

A barátok és családok a leghatékonyabb fegyverek a stressz ellen. Ha támogató közeg vesz körül minket, van kivel beszélgetni egy jót, segíteni, ölelni, nevetni együtt, akkor már félig nyert ügyünk van. Bár a járvány kicsit megtépázta a társas kapcsolatokat, de a telefont még mindig fel lehet emelni, ha nagyon stresszesek vagyunk és egy jó szót váltani egy hozzánk közel álló személlyel.

Relaxáció:

Exit mobile version