nlc.hu
Életmód

Szorongás elleni technikák

Használd a képzelet erejét a szorongás ellen! Mutatunk 5 szórakoztató és kreatív technikát

A leghatékonyabb szorongás elleni módszerek a képzelet erejét használják. Mutatunk öt olyan technikát, amitől gyorsan csökken a szorongás.

A kutatások azt mutatják, hogy a képzelet a legjobb eszközünk arra, hogy csökkentsük a szorongást. A magyarázat logikus: a szorongást gyakran a képzeletünk fokozza az elménkben, így arra is képes, hogy csökkentse, ha jól használjuk. Dr. Chris Gilbert pszichoterapeuta szerint a következő szórakoztató és kreatív technikák segíthetnek a szorongás csökkentésében, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Léggömb a hasadban

A léggömbös technikát imádni szokták a gyerekek és felnőttek is, mert nagyon egyszerű, ráadásul villámgyorsan képes csökkenteni a szorongást. A lényege: képzelj el egy léggömböt a hasadban, a köldököd magasságában, szívd be a levegőt lassan háromig számolva fejben, ezalatt felfújod a lufit, majd fújd ki a levegőt ugyanilyen lassan, amitől a léggömb leereszt. Csináld ezt a légzőgyakorlatot minimum háromszor (de javasolt tízszer), és máris sokkal nyugodtabb leszel. Ekkor képzelj magad elé egy gyönyörű helyet, ahol szeretnél épp lenni, vizsgáld meg minden részletében, és érezd, ahogy csökken a szorongás.

Fiatal nő ül a padlón

Képzelettel a szorongás ellen (Kép: Getty Images)

Védelmező állat, ember, varázsló

Ebben a szorongásoldó technikában a képzeletedben jeleníts meg egy olyan állatot vagy fantáziaalakot, aki a te személyes védelmeződ. Minél pontosabban hívod életre a képzeletedben, annál hatásosabb lesz a technika, Kicsi vagy nagy méretű? Milyen színe van? Hogyan segít a kihívásokban? Mivel képes védelmezni?

A színek ereje

Képzelj el egy színt. Bármelyik szín jó lesz, amelyiket szívesen nézed és amiről úgy érzed, nyugtató hatással van rád. A fantáziádban színezd át a környezeted erre a színre, fürödj meg ebben a színben, miközben mélyeket lélegzel.

Tánc és mozgás

Most csak képzeletbeli táncra és mozgásra lesz szükség, nem kell felpattanni a székedből, hogy táncra perdülj igazából, amikor elönt a szorongás. Jelenítsd meg a képzeletedben, hogy milyen táncot, milyen mozgást választanál, hogyan mozognának a végtagjaid, milyen mozdulatokkal csökken a belső feszültséged.

Bármi lehetséges

Ha bármi lehetséges lenne, mit kívánnál, mi történjen? Mi a fantáziádban az a forgatókönyv, amitől a teljes boldogság állapotába kerülsz? Képzeld magad elé ezt a forgatókönyvet, mintha épp most történne és időzz el a részleteken, merülj el benne. Ha elképzeled a lehetetlent, akkor az agy úgy értelmezi, hogy ez lehetséges, ami rögtön enyhíti a szorongást.

Még több meditáció:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top